Чому огірки ростуть гачком і що зробити, щоб вони стали рівними

16 червня 2023, 10:10оновлено 18 липня 2023, 16:25
Викривлена форма огірків зазвичай говорить про те, що рослині не вистачає мікроелементів – калію, азоту, фосфору та інших.
Огірок
Чому огірки криві й пузаті - що з цим робити / Колаж: Главред, фото: скріншот

Огірок - дуже популярна культура для вирощування. Але отримати урожай смачних плодів не так вже й просто, оскільки огірки досить примхливі. Якщо їх неправильно поливати й не вносити добрива, огірки виростуть гіркими, а їхня форма придбає потворні обриси. Главред розібрався, як визначити за формою огірка, чого йому не вистачає.

До речі, якщо ви хочете вирощувати овочі з власного насіння, читайте матеріал - Урожай буде нескінченним: як правильно зібрати насіння з огірків.

Чому огірки ростуть гачком і гіркі на смак

Якщо замість рівного та красивого огірка, у вас виросли дрібні плоди гачкоподібної форми та ще й гіркі, то проблема криється в тому, що їх недостатньо поливали. На це також вказує пожовтіння листя і опадання зав'язей.

Огірки люблять вологу, їх слід поливати часто. Якщо літо спекотне, то щодня або через день. На кожен квадратний метр ґрунту необхідно використовувати від 10 до 12 літрів води.

Чому огірки криві та пузаті

Якщо огіркам не вистачає азоту, вони не виростають до великих розмірів і набувають жовтуватого кольору. У таких огірків буде загострений і вигнутий кінчик, а з боку плодоніжки вони будуть більш товстими, віддалено нагадуючи за формою моркву. Листя на кущі матиме світло-зелений колір, а батоги будуть тонкими.

Якщо такі огірки з'явилися на городі, рослини потрібно обприскати розчином сечовини (5 г на 1 л води), а через п'ять днів внести на грядку аміачну селітру (30 г на 1 кв.м).

Також можна полити огіркові кущі розчином аміачної селітри (3 ст. л. на 10 л води).

Огірки мають форму груші - що це означає

Якщо огіркам не вистачає калію, їхня форма стає схожою на грушу (стоншуються у плодоніжки і товщають знизу). Також для такого стану характерні некроз і засихання країв листових пластин рослини, з'являються коричневі плями.

В цьому випадку огірки потрібно підгодувати або комплексним добривом з підвищеним вмістом калію, або чисто калійним добривом — калієм сірчанокислим. В обох випадках в 10 літрах води потрібно розвести 10-20 грамів добрива і полити рослину під корінь.

Огірки мають неприродно темно-зелений колір

Така проблема з'являється, якщо ґрунт занадто лужний. В цьому випадку порушується процес засвоєння фосфору кущами огірків, навіть якщо їх регулярно удобрюють.

Зрозуміти, що рослині не вистачає фосфору, можна при появі наступних ознак:

  • значна частина зав'язей опадає;
  • плоди мають невеликі розміри, неприємний смак, є післясмак гіркоти;
  • у огірків неприродно темно-зелене забарвлення;
  • листя має яскраво-зелений колір, при цьому воно має буру облямівку.

Варто пам'ятати, що фосфор є будівельним матеріалом кожної клітини рослини. Якщо терміново не підгодувати культуру, то частину плодів рослина скине, і ви ризикуєте втратити урожай.

Як визначити дефіцит бору

Якщо рослині не вистачає бору, то пагони стануть ламкими, а міжвузля батогів вкоротяться. Колір плодів стає більш блідим, на них спостерігаються поздовжні смужки, а форма стає більш кривою. Також ознакою дефіциту бору є наявність закрученого кінчика.

Дефіцит цинку

Цинку не вистачає огіркам, якщо в ґрунті є надлишок азоту. Розпізнати проблему можна по товстій шкірці, гіркому смаку. Вирішити питання нескладно: необхідно поливати рослини сульфатом цинку.

Раніше Главред писав, як приготувати підгодівлю з хліба для огірків.

Дивіться відео - Як визначити за формою огірка, чого йому не вистачає:

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти