Популярна підгодівля уб'є квітку: коли орхідею не можна поливати часниковою водою

29 вересня 2022, 18:31
Часникова вода підштовхне фаленопсис до цвітіння, зробить ґрунт здоровішим і зміцнить імунітет рослини. Але застосовувати часник для орхідей можна не завжди.

Часник для орхідей
Часник для орхідей - перевірене добриво, але застосовувати його можна не завжди / Фото pixabay.com

Часникова вода для орхідей - це одне з найпопулярніших добрив для екзотичних квітів, яке легко можна приготувати в домашніх умовах. Але попри всю користь, яку несе часник для орхідей, в окремих випадках ця підгодівля може стати згубною для ніжної рослини. Главред розібрався, коли орхідею не можна поливати часниковою водою.

Добриво для орхідей з часнику і води - в чому користь

Часник - це прекрасний антисептик. Один зубчик містить в собі велику кількість органічних кислот, мінеральних солей, сірки, а також антиоксидантів.

Якщо поливати орхідею часником, то можна забути про багато проблем з рослиною. Зокрема, часникова вода допоможе:

  • знищити дрібних шкідників;
  • позбутися від бактеріальних і вірусних захворювань;
  • запобігти появі грибкових хвороб;
  • знезаразити ґрунт;
  • зміцнити квітка після пересадки і допомогти їй швидше прижитися на новому місці.

Як приготувати часникову воду для орхідей

Для приготування підгодівлі знадобиться 170 грамів часнику і один літр воли. Часник необхідно очистити від лушпиння, розчавити і висипати в банку з прохолодною, але не холодною водою.

Отриману суміш потрібно щільно закрити кришкою і залишити на п'ять днів в темному місці (наприклад, в холодильнику або коморі). Після цього розчин можна використовувати.

Зберігати отриману суміш довго не варто – через 3 дні вона стає непридатною до використання.

Крім того, не слід використовувати воду, яка вже почала бродити. Зазвичай таке буває влітку, коли рідина стоїть на сонячній стороні або в кімнаті кілька днів.

Не найкраща ідея застосовувати концентрований розчин. Якщо часникова настоянка вийшла "крутою", то слід розвести отриману рідину.

Як поливати орхідеї часниковою водою

Поливати фаленопсис часниковим розчином можна і позакореневим, і кореневим методом. При бажанні можна опускати вазон з квіткою в розчин, а можна здійснювати обприскування стебла або листя.

Під час занурення потрібно стежити, щобы рідина покрила дві третини ємності. Квітку в часникових ванночках залишають щонайменше на 40 хвилин, максимум – на 4 години. За цей час всі корисні речовини зможвть увібратися в коріння і ґрунт.

Після проведення маніпуляції вазон потрібно поставити на піддон і дати йому постояти хвилин 30-50, щоби вся зайва рідина стікла. Далі квітку можна прибирати на її звичне місце.

Чи можна поливати квітучі орхідеї часниковою водою

Якщо орхідея вступила в стадію цвітіння, від часникової підгодівлі краще відмовитися, оскільки подібний полив або обприскування можуть завдати шкоди як бутонам, так і самій рослині. Досвідчені квітникарі кажуть, що така підгодівля призведе до в'янення квіток.

Скільки разів на місяць можна поливати орхідею часниковою водою

Часникова вода для орхідей застосовується не частіше 1 разу на 10-15 днів.

Також варто звертати увагу і на періодичність внесення підгодівлі – удобрювати землю не варто частіше ніж 1 раз на місяць.

Не можна замінювати часниковою водою звичайну рідину, яка також має бути присутня в "раціоні" рослини. У тому випадку, якщо ви поливаєте орхідею один раз на місяць, вносити часникову підгодівлю дозволяється раз на 2 місяці.

Раніше Главред писав, як і чим поливати кімнатні квіти, щоби добре росли і не хворіли.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти