Помідори достигнуть за кілька днів: як прискорити дозрівання томатів на грядці

9 липня 2022, 01:35
15050
Що робити, якщо не зріють помідори? Рослину потрібно всього лише трохи "поквапити". Є прості та ефективні способи прискорити дозрівання томатів.
Як прискорити дозрівання помідорів на грядці
Як прискорити дозрівання помідорів на грядці / Фото pixabay.com

Непередбачувана літня погода ускладнює життя багатьом дачникам, які вклали чимало сил у вирощування помідорів. Якщо літо дощове або спекотні дні змінюються холодними ночами, є ризик так і не дочекатися дозрівання плодів. Більш того, рослини можуть захворіти і загинути. Щоб уникнути неприємних наслідків, досвідчені городники "кваплять" томати з дозріванням. Є кілька ефективних способів прискорити достигання помідорів на грядці.

Що ж робити, якщо не зріють помідори? Перший спосіб застосовують ще під час цвітіння рослини. У першій половині дня потрібно постукати по кущу паличкою. Пилок потрапляє на рильця маточок, і таким чином ви допоможете квіткам запилюватися. Зав'язі після такої процедури утворюються швидше, а плоди томатів дозріють раніше приблизно на тиждень. Відповідно й урожай буде більше.

Що робити, якщо не зріють зелені помідори

Другий спосіб прискорити дозрівання помідорів у домашніх умовах застосовується, коли на кущах вже висять зелені плоди, але дозрівати не поспішають. Таке трапляється в прохолодне літо або в кінці сезону, коли температура повітря знижується. В цьому випадку потрібно надірвати коріння рослини. Для цього візьміть кущ за головне стебло якомога ближче до ґрунту й акуратно потягніть його вгору. Корінці надірвуться, в результаті рослина почне активно перенаправляти поживні речовини в плоди, і помідори почервоніють швидше.

Якщо літо посушливе, то для прискорення дозрівання плодів потрібно надрізати головне стебло. Вертикальний розріз по центру завдовжки у близько 10 см потрібно зробити на відстані в 3-5 см від землі та вставити в нього дерев'яні палички-розпірки. Таким чином, рослина направить всі свої сили з коріння не в бадилля, а в плоди. Цей спосіб не можна застосовувати, якщо погода сира і дощова, інакше в рану може потрапити інфекція.

Як підгодувати томати горілкою

Ще один незвичайний спосіб прискорення дозрівання плодів - це підгодівля томатів горілкою. Щоби помідори почервоніли, рослина повинна виділяти етилен, і якраз уколи горілкою посприяють цьому процесу. Цим способом найкраще користуватися в кінці сезону, коли наближаються холоди та потрібно терміново домогтися дозрівання томатів. До слова, смак помідорів після такої процедури не зміниться.

Наберіть в одноразовий шприц звичайну горілку або етиловий спирт і уколіть кожен зелений плід. Норма - 0,5 мл на один помідор. Вже за 10 днів зелені помідори почнуть червоніти - спочатку в місці уколу, а потім і по всьому плоду.

Раніше Главред писав, як прискорити дозрівання перцю і як посадити перець незвичайним способом, який підвищить врожайність.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти