Пророщуємо насіння огірків правильно: 3 простих і ефективних способи отримати розсаду

11 лютого 2023, 16:16оновлено 15 лютого 2023, 15:49
Розповімо, як підготувати насіння огірків до пророщування і отримати багатий врожай.
Як правильно замочувати насіння огірків у воді
Як правильно замочувати насіння огірків у воді / pixabay.com

Лютий - місяць, коли потрібно подумати про насіння і здорової розсаді, адже не за горами весна і перші врожаї свіжих овочів. Одним з найбільш популярних овочів є огірки. Тому багато садівники вже шукають відповідь на питання, як правильно замочити насіння огірків на розсаду, щоб вони дали здорові і міцні сходи. Про все це піде мова далі.

Главред розповідає, чим удобрити троянди, щоб вони цвіли пишним кольором до пізньої осені "Чим підгодувати троянди навесні: 4 простих та ефективних народних засобів для пишних та ароматних квітів".

Підготовка до пророщування насіння огірків: важливі етапи

Можна купити навесні готові кущі розсади і пересадити їх в землю в найбільш підходящий для цього момент. Однак, куди приємніше виростити розсаду своїми руками і пройти всі етапи підготовки насіння. У зв'язку з цим садівників цікавить, що робити з насінням огірків перед посадкою, щоб вони дали сходи.

відео дня

Пророщування насіння - необхідний етап вирощування овоча. Практика показує, що пророщені вдома зерна огірків дають рясний урожай і овочі зав'язуються раніше, ніж у рослин, які були посаджені без пророщування. Завдяки такій роботі садівник дізнається відсоток схожості рослин, а також отримає однакову розсаду зі здоровими рослинами.

Перед тим, як замочувати насіння огірків перед посадкою, потрібно правильно підготувати зерна. Робота полягає в наступних діях:

  1. Відбір - відокремлюються дрібні, сухі і пошкоджені зерна. Для цього потрібно залити теплою підсоленою водою. Зерна, що спливли, потрібно прибрати і викинути.
  2. Прогрівання насіння. Цей процес дозволяє поліпшити схожість майбутньої розсади. Як прогріти насіння огірків перед посадкою – в духовці при температурі 60 градусів протягом 3 годин.
  3. Знезаражування. Дана процедура потрібна там, де немає впевненості в здоров'ї зерен. Для цього потрібно помістити зерна в воду з температурою 60 градусів, а потім в розчин марганцівки і просушити.
  4. Загартовування. Насіння загортають в тканину і кладуть в холодильник на 2 доби.
  5. Безпосередньо процес пророщування.

Як правильно пророщувати насіння огірків

Досвідчені садівники знають безліч способів, як зробити так, щоб зерна овоча дали здорові сходи. Ми розповімо про найбільш відомих і ефективних. Як правильно замочити насіння огірків на розсаду:

  1. Після прогрівання і загартовування насіння укладаються в неглибоку чистий посуд і збризкують водою. Це необхідно для створення живильного середовища для зерен. Завдяки цьому перші паростки з'являться вже через 2-3 дні. Відразу після цього їх потрібно посіяти. У воді довго насіння не повинні знаходитися.
  2. Як правильно замочувати насіння огірків у воді з використанням тканини і паперу. Матеріали також укладають на дно ємності і змочують чистою водою на них викладають зерна. Для прискорення процесу можна накрити їх зверху 1 шаром тканини регулярно збризкувати водою, щоб тканина не пересохла. Як тільки з'являться паростки, їх потрібно відразу перемістити в грунт.
  3. Ще одним способом, як краще садити огірки на розсаду, є процедура із застосуванням туалетного паперу. Як і в попередньому методі папір укладається на дно ємності, змочується водою і на неї поміщаються зерна. Для цього знадобитися 4-5 шарів туалетного паперу. Рівними частинами або шарами її укладають в ємність. В даному випадку для проростання насіння знадобиться 4 дні.

Використовуючи ці та інші способи пророщування потрібно знати, скільки за часом проростають насіння огірків. Цей процес займає 3-5 днів. Після цього з'являються перші паростки. Такі зерна вже можна висаджувати в грунт, а можна почекати, коли вони зміцніють. Якщо частина насіння не проклюнулась, їх можна викинути.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти