З якого віку треба звертатися на "ви" до незнайомців: мовознавець дав пояснення

29 червня 2023, 15:01оновлено 5 липня 2023, 10:46
11148
Також часто українці плутаються, коли саме варто писати "ви" з великої літери. Насправді є чіткі правила, яких варто дотримуватися.
Александр Авраменко, украинский язык
З якого віку треба звертатися на "ви" до незнайомців/ скрін

Коли нам потрібно звернутися до незнайомця, часто може виникнути дилема, як це зробити правильно. Зокрема, не усім відомо, коли можна говорити до незнайомої людини на "ти", а коли на "ви", і як це залежить від віку.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, з якого віку треба звертатися на "ви" до незнайомих людей.

За його словами, до незнайомців варто звертатися на ви, якщо вони старші 14 років.

"З’ясуймо, з якого віку потрібно звертатися на "ви" до незнайомої людини. Спеціалісти з етикету спілкування радять звертатися так до чужих дітей з 14-18 років. Ви скажете, що зарано? Ну, це вже вам вирішувати", – зазначив мовознавець.

Також він пояснив, коли саме варто писати займенник "ви" з великої літери. Є чіткі правила

"З великої літери "ви" пишеться лише за шанобливого звертання до однієї особи. І не будь-де, а лише у ділових документах та у вітальних листівках, а також у запрошеннях чи ділових листах. Помилковим є написання "ви" з великої літери, коли ви звертаєтеся до двох або більшої кількості осіб", – сказав Авраменко.

Він додав, що не раз помічав, що правило так званої пошанної множини порушують.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, з якого віку потрібно звертатися на "ви" до незнайомців:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше ми розповідали, що означає вислів "гроші не пахнуть". Українці часто застосовують такий вислів, проте лише одиниці знають, що він насправді означає і яке його походження.

Також раніше відомий мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як правильно казати – їхати автобусом чи на автобусі, летіти літаком чи на літаку, пливти човном чи на човні. Часто виникає дилема, який із варіантів можна використовувати, а який – ні.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти