Сауна і танці біля плити скасовуються: готуємо шалено яскравий і соковитий буряк на салат

27 січня 2023, 22:45
Розповімо, як зварити буряк на вінегрет за 1 годину, зберегти вітаміни і аромат.
Як варити буряк на салат
Як варити буряк на салат / pixabay.com

Варений буряк - головний інгредієнт зимових салатів, тому актуальним стає питання про правила і секрети приготування овоча. Найчастіше, господині питають, як і скільки варити буряк. Ці питання закономірні, так як на кухні є не тільки газова плита і духовка, але ще і мікрохвильовка з мультиваркою. Також їх актуальність зростає через бажання прискорити процес приготування і не влаштовувати на кухні сауну.

Главред пропонує дізнатися, коли краще солити гречку під час варіння "Коли краще солити гречку, щоб вона виходила ще краще: 2 секрету".

Як правильно варити буряк на салат: зберігаємо колір і смак

Овоч можна варити різними способами, а також запікати. Найбільш поширеним способом приготування є варіння, тому розповімо, як правильно варити буряк на плиті і в каструлі.

відео дня

Цей процес займе не менше 2 годин. У каструлю наливається холодна вода і в неї кладеться буряк. Після цього все ставиться на плиту. Варять буряк на середньому вогні. Трохи менше часу знадобиться, щоб зварити буряк в киплячій воді. Для цього воду попередньо доводять до кипіння, а потім в каструлю укладають овочі.

Експрес-варіння буряка займає від 40 хвилин до 1 години. Для цього овочі занурюють в киплячу воду. Коли закінчиться 30 хвилин, буряк виймають і обдають холодною водою. Після цього овоч занурюють в холодну воду на 10-15 хвилин. Перепад температур зробить його м'якше і прискорити процес.

Особливої уваги заслуговує секретний інгредієнт, який додають в процесі готування. Отже, що потрібно додавати в воду при варінні буряка? Для збереження яскравого кольору овоча в воду додають ¼ ложки лимонного соку на кожен літр води в каструлі. При експрес-методі в киплячу воду додають ложку рослинної олії.

Як готувати буряк в мультиварці і духовці

Якщо з тим, скільки варити буряк в каструлі все зрозуміло, то з приготуванням овоча в мультиварці залишаються питання. На це піде трохи менше часу, ніж при класичному способі, так як можна вибрати різні режими.

Хорошим варіантом є використання режимів "Варіння на пару" і "Тушкування". У першому випадку буряк потрібно вимити і укласти в чашу мультиварки на решітку. На дно наливається вода. Під щільно закритою кришкою в режимі "Варіння на пару" буряк готується протягом 40-60 хвилин.

Цікавий спосіб приготування овоча - в мікрохвильовці. Щоб відповісти на питання, як варити буряк в мікрохвильовці, потрібно визначитися з самим поняттям "варіння". Тут буряк запікається, а вода не використовується. Для запікання овочів в мікрохвильовці їх потрібно добре помити викласти на скляну тарілку. По краях потрібно залишити коренеплоди більших розмірів, а в середину покласти дрібні. На дно тарілки наливаються 3 столові ложки води і все закривається спеціальною кришкою.

Ще одним способом приготування коренеплодів є запікання в духовці. Скільки часу потрібно варити буряк в духовці – питання, на яке є більш оптимістична відповідь. На це знадобитися 20-25 хвилин, а овоч вийде м'яким і смачним. Коренеплоди перед запіканням можна загорнути у фольгу – це і буде відповіддю на питання, як правильно варити буряк щоб зберегти вітаміни.

Як зварити буряк, зберегти вітаміни і скоротити час

Головною метою приготування овоча є збереження вітамінів і мікроелементів. Щоб буряк вийшов соковитим, ароматним і багатим корисними речовинами, потрібно зберегти цілісність шкірки, а корінь не можна обрізати біля основи. Аналогічне правило діє і для верхньої частини. Краще зберегти основу листя, ніж отримати бляклий розварений овоч.

Для варіння варто вибирати овочі невеликого розміру. Щоб швидко зварити буряк потрібно купити овочі конкретного сорту. Швидко стануть м'якими і збережуть смак корнеплоду сорту "Бордо". Вони мають плескату форму, дуже солодкі, тому салати з них відрізняються насиченим смаком і ароматом.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти