Солодке життя: як зрозуміти, що мед зіпсувався і що робити зі старим продуктом

11 січня 2023, 11:43
Ласуни іноди задаються питанням " Чи можна їсти старий мед?". Главред детально відповідає на це про і на багато інших медових питань.
Мед
Як зрозуміти, що мед зіпсувався / Scot Hacker / flickr.com/

Не треба бути дуже обжерливим і солодким для того, щоб любити насолоджуватися солодким медом один-два рази. Але, на жаль, не у всіх є свої надійні перевірені бджолярі або просто родичи, які тримаються пасіку в селі. Тому Главред вирішив розказати - просто чи важко відрізнити старий мед від свіжого.

Як зрозуміти, що мед зіпсувався

Ситуацію ускладнює те, що мед сам по собі має бактерицидний ефект. І його, як правило, нелегко зіпсувати (якщо зберігати при хороших умовах). Деякі люди не мають звички їсти мед часто, і пляшка з медом цілком спокійно може стояти на дальній полиці безліч років поспіль. Але, кажуть фахівці, в меді, який довго зберігався, активні речовини точно будуть з часом повільно втрачати свою силу. А корисні речовини будуть не такими багатими і насиченими, як в свіжому меді.

Для перевірки потрібно відкрити посудину з медом. Якщо в його ароматі відчувається кислуватий присмак, то можливі дві ситуації: по-перше, нектар рослини-джерела меду апріорі кислуватий. І це нормально. По-друге, стало бути, мед зберігався занадто довго. І рівень метаболітів у ньому збільшується. Тобто він ось-ось почне бродити і псуватися. Якщо його пропарити в каструлі, то кислий присмак пропаде. Але високі температури також руйнує активні речовини в меді. І після пропарювання можна буде використовувати тільки як приправу.

Далі - якщо відкрили і на верхньому шарі меду досить піни і він пахне кислим і вином, то, значить, мед остаточно заграв і зіпсувався. Їсти його більше не можна.

Якщо ж в меді є безліч пластівчастих кристалів (їх легко відрізнити − вони сильно відрізняється від звичайних кристалів). Такий мед теж остаточно зіпсувався. Його теж більше не можна їсти - щоб уникнути розладу шлунка.

мед

Якщо ж в квартирі накопичилася достатня кількість старого меду, його можна використовувати в господарстві.

Що можна зробити зі старим медом

По-перше, можна приготувати медовуху. Рецепт її досить простий:

  • На один літр води, додаємо 100 грам меду;
  • Варити приблизно години три на повільному вогні;
  • Окремо потрібно приготувати дріжджі, які потім необхідно замочити в теплій воді на 40 хвилин;
  • Коли все звариться, потрібно перелити у місткий посудину і поставити остуджувати;
  • Далі - додати приготовані дріжджі, але при цьому швидко все перемішуючи.

По-друге, зробити медову маску для обличчя. Тут теж все досить просто. Беремо і підігріваємо столову ложку меду. Коли вона стане ледь теплим, то додавайте в мед білок від одного яйця. Потім наносите на обличчя на 15 хвилин. Далі - змийте прохолодною водою. Від регулярного використання шкіра з часом придбає здоровий вигляд (адже вона отримає великий комплекс вітамінів і мінералів).

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти