Смородина скидає ягоди: як врятувати урожай

8 липня 2022, 14:56
1264
Смородина невибаглива і може дати великий урожай. Але іноді чагарник раптом починає скидати плоди. Чому опадають ягоди смородини і що з цим робити?
Чому смородина скидає ягоди
Чому смородина скидає ягоди / Фото pixabay.com

Чому смородина скидає ягоди - це питання, яке нерідко виникає у садівників, що займаються вирощуванням цієї корисної та смачної ягоди. Хоча чагарник невибагливий у догляді, іноді зав'язі смородини опадають, а іноді ягоди дрібні, псуються або сохнуть. Причин цьому може бути кілька.

Чому опадають ягоди на смородині: причина - неправильний полив

Смородина любить вологу. Якщо літо посушливе, спекотна погода може привести до того, що смородина скидатиме ягоди з куща. В цьому випадку потрібно перевірити ґрунт. Якщо земля суха на глибину понад 5 см, значить рослина потребує поливу.

Коріння смородини йде у землю на 40 см, тому, щоби напоїти чагарник, знадобиться не менше 40-50 л води на 1 кв. м ґрунту.

відео дня

По діаметру крони зробіть у ґрунті борозенки в 10 см, щоби вода не витікала за межі пристовбурного кола, а вбралася в землю.

Якщо літо, навпаки, дощове, то перезволоження ґрунту також може призвести до обпадання ягід на смородині. В цьому випадку потрібно частіше розпушувати ґрунт навколо куща. Таким чином волога буде швидше випаровуватися, а коріння рослини зможе дихати.

В цілому, досвідчені садівники знають, як правильно поливати смородину. Це потрібно робити в кілька етапів: один раз в період формування ягід; двічі - під час дозрівання плодів.

Чому смородина скидає ягоди - вік рослини

Якщо кущ смородини молодий (1-2 роки), то ягоди починають опадати, тому що у рослини ще недостатньо сил, щоби "вигодувати" великий урожай, тому вона скидає зайвий "вантаж". Через рік-два ця проблема зникне.

У старих же кущів ягоди опадають, тому що рослина витратила ресурси, їх не вистачає на формування врожаю. В цьому випадку врятувати ягоди допоможе обрізка.

Неправильне місце впливає на урожай

Смородина не зможе рости і давати хороший урожай в тіні. Якщо посадити її там, де чагарнику не вистачить сонця, ягоди смородини будуть дрібними і кислими.

Протяг - ще один ворог врожаю смородини. На ділянці, де постійно дме сильний вітер, ягоди смородини точно опадатимуть.

Ідеальне місце для смородини - захищена від вітру і добре освітлена ділянка. Садити кущі потрібно на відстані не менше одного метра один від одного.

Якщо ягоди смородини щороку обсипаються, восени пересадіть кущ у комфортніші умови.

Чому опадають зав'язі у чорної смородини: причина - погане запилення

Смородина потребує перехресного запилення. Один або кілька кущів одного сорту не будуть повноцінно родити. Запилення буде частковим, а ягоди почнуть опадати.

Тому рекомендується вирощувати на одній ділянці кілька сортів смородини з різним терміном дозрівання ягід. Для хорошого запилення відстань між рослинами може бути до 20 м.

читайте такожЯк отримати відро смородини з куща: хитрощі, які допоможуть підвищити врожайність

Смородина обсипається через хвороби

Найчастіше чорна смородина страждає від борошнистої роси - це грибкове захворювання, яке з'являється в травні-червні.

Ознаки хвороби: нижня частина листа смородини вкрита білим нальотом. Коли хвороба прогресує, грибок переходить на пагони і зелені плоди, тому вони не встигають визрівати та обпадають.

Щоби позбутися від захворювання, потрібно спалити всі пошкоджені гілки і обприскати кущ протигрибковими препаратами.

Садівники радять застосувати такий розчин: 20 гр мідного купоросу, господарське мило, 10 літрів води. Інгредієнти змішати і регулярно обприскувати смородину.

Раніше Главред писав як приготувати найкращу підгодівлю для малини і чим найкраще підгодувати полуницю для гарного врожаю.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти