Стало відомо, як удари головою по м'ячу впливають на футболістів

6 листопада 2021, 00:50
В середньому учасники здійснювали близько 50 тисяч ударів головою, а воротарі - понад 100 тисяч.

футбол
Футбол порушує когнітивні функції / Фото: Reuters

Психолог з Ліверпульського університету імені Джона Мурса і Кілського університету проаналізували, як позначаються удари м'яча по голові футболістів.

Виявилося, вони призводять до когнітивних порушень.

У зв'язку з цим, колишні футболісти в 3,5 рази більше ризикують померти від нейродегенеративного захворювання, ніж чоловіки, які не грали у футбол професійно.

В дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Journal of Neuropsychology, взяли участь 60 колишніх професійних футболістів, в середньому віці близько 68 років.

Вчені оцінили їх пам'ять, зібрали дані про тривалість кар'єри, режими тренувань і травми голови і підрахували приблизну кількість ударів головою по м'ячу, які футболіст робив за час у спорті.

У підсумку виявилося, що самі по собі травми мало позначалися на пам'яті. Але чим більше ударів по голові футболіст отримував за час тренувань і матчів, тим гірше були результати тестів.

читайте такожПомер відомий український футболіст: йому було 27 років"В середньому учасники здійснювали близько 50 тисяч ударів головою. За винятком воротарів, які рідко відбивають м'яч головою, кількість ударів могла перевищувати і 100 тисяч", - резюмували автори.

Дивіться відео: Кріштіану Роналду скоро стане батьком близнюків

Нагадаємо, нещодавно ексфутболіст київського ФК "Динамо" і збірної України Артем Мілевський у перерві матчу між ФК "Динамо" - "Дніпро-1" здійснив коло пошани на НСК "Олімпійський" і попрощався з футбольними глядачами.

Також нещодавно після 39 років у комі, помер легендарний футболіст - гравець клубу " ПСЖ " Жан-П'єр Адамс. Він помер у 73 роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти