Варто знати кілька секретів: чи можна прати ватяну ковдру

22 липня 2023, 16:36оновлено 24 липня 2023, 14:36
Усім власникам і власницям такого предмета для сну корисно буде знати, як прибрати неприємний запах з ватної ковдри і чи не зіпсує її прання.
Девушка, стирка, одеяло
Чи можна прати ватяну ковдру/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, unsplash.com

Ватні ковдри цінуються за свою комфортність у використанні, теплоту, яку вони дарують їхнім власникам, і натуральні матеріали, які використовуються для їхнього виготовлення. Але після певного періоду користування така ковдра, як і всі інші, звісно потребує очищення. Адже під час перебування у теплому і вологому приміщенні вата і пил стають ідеальним місцем для розмноження бактерій. У такому разі кожному власнику чи власниці такої ковдри рано чи пізно доведеться шукати відповідь на запитання, як прати ватну ковдру в домашніх умовах.

Велика ватна ковдра не влізе у машинку, тому питання, чи можна прати ватяну ковдру в пральній машині, одразу відпадає. Таку річ можна очистити або в хімчистці, або самостійно вручну вдома.

Якщо ви не хочете користуватися послугами хімчистки, то варто знати, як випрати ватяну ковдру вручну. Важливо дотримуватися певної послідовності дій і низки правил, щоб не зіпсувати річ.

відео дня

Перше важливе правило – не варто замочувати таку ковдру, щоб наповнювач не збився. Тому прання цієї речі швидше нагадуватиме чищення.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Вбивця техніки чи рятівний засіб: чи можна чистити пральну машину лимонною кислотою

Прання ватяної ковдри

Потрібно буде взяти тазик, який треба наповнити теплою водою. Також знадобляться господарське мило або пральний порошок, плямовивідник, поролонова губка і щітка середньої жорсткості.

Спершу потрібно позбутися пилу та дрібних засмічень, які могли залишитися на поверхні ковдри. Для цього потрібно ретельно вибити ковдру.

Далі потрібно розкласти ковдру на горизонтальній поверхні, наприклад, на чистій підлозі. Розчинити у теплій воді пральний порошок або стружку мила, добре перемішати. При цьому варто проконтролювати, щоб миючий засіб точно добре розчинився і у воді не залишилося нерозчинених залишків порошку чи мила. Адже потім такі залишки буде важко вимити з ковдри.

Наступний крок – відчистити помітні плями. Потрібно змочувати щітку або губку в розчині та пройтися по поверхні ковдри. Якщо деякі плями стійкі й мильний розчин не може їх вивести, скористайтеся плямовивідником. Перед тим, як наносити плямовивідник, потрібно перевірити його дію саме на цей матеріал на невеликій ділянці тканини, далі наносити засіб за допомогою ватного диска.

Коли закінчите чищення, потрібно буде сполоснути поверхню ковдри чистою водою. Для цього потрібно набрати у тазик чистої води і далі промокнути поверхню ковдри за допомогою губки. Потрібно буде повторювати це до тих пір, поки не переконаєтеся, що на поверхні тканини не залишилося миючого засобу.

При цьому не варто віджимати ковдру, адже є ризик, що більше вологи потрапить всередину і наповнювач зіб’ється.

Як сушити ватяну ковдру

Сушити таку річ потрібно у горизонтальному положенні. Якщо ковдру почепити, то наповнювач під дією вологи може збитися.

Найкраще сушити ковдру на сонці. Але якщо надворі не сонячна або холодна погода, тоді краще розкласти її на горизонтальній поверхні у приміщенні.

У процесі сушіння варто час від часу збивати наповнювач всередині, щоб не лишилося грудок.

Така ковдра може сохнути довго. Але чим довше вона залишатиметься вологою, тим більший ризик появи плісняви. Тому варто за можливості сушити ковдру у теплих приміщеннях або на сонці.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти