Вчені знайшли несподівану користь жирів при діабеті

12 січня 2022, 21:40
Для того, щоб відрізнити дію жиру від дії цукру, колектив швейцарських вчених піддали бета-клітини впливу надлишку цукру, жиру, а потім їх комбінації.
Діабет
Вчені знайшли несподівану користь жирів при діабеті / ua.depositphotos.com

Швейцарські вчені встановили, що за певних умов жири допомагають бета-клітинам підшлункової залози підтримувати нормальний рівень цукру в крові, тим самим сповільнюючи розвиток діабету другого типу. Результати відповідного дослідження були опубліковані в журналі Diabetologia.

Вчені з Женевського університету показали, що інсулін - продукуючі бета-клітини підшлункової залози менше страждають від надлишку цукру, якщо перед цим вони піддавалися впливу жиру.

"Щоб відповісти на це ключове питання (про шкоду жирів — Главред), ми вивчили, як бета-клітини людини і миші адаптуються до надлишку цукру і жиру", — про це говорить керівника дослідження, професора кафедри клітинної фізіології і метаболізму П'єра Махлера (Pierre Maechler).

відео дня

Для того, щоб відрізнити дію жиру від дії цукру, вчені піддали бета-клітини впливу надлишку цукру, жиру, а потім їх комбінації. Вперше була підтверджена токсичність цукру. Автори продемонстрували, що бета-клітини, які зазнали впливу високого рівня цукру, дійсно, виділяють набагато менше інсуліну, ніж зазвичай. А жири, навпаки, дозволяли бета-клітинам адаптуватися до надлишку цукру.

читайте такожВчені знайшли новий взаємозв'язок між фастфудом і діабетом

Нагадаємо, раніше китайські вчені довели новий зв'язок діабету і коронавірусу, а американські дослідники знайшли Нова ознака поширеного типу діабету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти