Вчені знайшли нову небезпечну властивість пальмової олії

14 листопада 2021, 01:48
Вчені сподіваються, що розуміння природи нового виду клітинної комунікації дозволять їм в стислі терміни створити спосіб для її швидкого блокування.
Пальмова олія
Вчені знайшли нову небезпечну властивість пальмової олії / Reuters

Вплив високих концентрацій однією з жирних кислот, які входять до складу пальмової олії, сприяє швидкому поширенню ракових клітин. До такого висновку прийшли вчені з Іспанії та США. Результати їх дослідження опубліковані в журналі Nature.

Біологи з Інституту науки і технологій в Барселоні, разом з колегами з інших інститутів і університетів Іспанії та США, провели експеримент, в ході якого вони впливали високими концентраціями жирних кислот пальмової олії на ракові клітини людини, а потім підсаджували їх мишам. Результати показали, що одна з таких жирних кислот-пальмітинова кислота-сприяла розвитку метастаз раку ротової порожнини і шкіри у мишей, хоча і не впливала на появу самої пухлини.

Ракові клітини, які піддавалися впливу пальмітинової кислоти протягом короткого часу, залишалися високо метастатичними навіть після того, як пальмітинова кислота була видалена з раціону.

відео дня

Вчені сподіваються, що розуміння природи цієї клітинної комунікації дозволить їм створити спосіб її блокування.

"Ми не зосереджуємося на тому, який тип дієти підходить або не підходить пацієнтам з метастатичним раком. Замість цього ми зосереджуємося на нових потенційних цілях, які ми могли б придушити, що мало б реальну терапевтичну користь для пацієнта незалежно від його дієти", ‒ говорить керівник групи вчених, професор Сальвадор Аснар-Беніта.

читайте такожВ Україні виявили тонни фальшивого масла: як відрізнити підробку

Нагадаємо, раніше людям з підвищеним артеріальним тиском і слабкими судинами лікарі порадили уникати підйому важких гантель або гир.

Дієтолог проекту Natures Aid Дженні Логан назвала овоч, сік якого потрібно пити натщесерце проти високого тиску.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти