Учені відкрили гормон, який може зробити прорив у лікуванні діабету

11 січня 2022, 12:14
Гормон FGF1, подібно до інсуліну, контролює рівень глюкози в крові, пригнічуючи розпад жирів, але використовує для цього інший молекулярний механізм.
лікар, аналіз крові, діабет
Учені здійснили сенсаційний прорив у боротьбі з діабетом / УНІАН

Учені американського Інституту Солка разом з колегами з Німеччини, Нідерландів та Швейцарії знайшли гормон, за допомогою якого можна регулювати рівень глюкози в крові незалежно від інсуліну.

Автори нового дослідження сподіваються, що їхнє відкриття закладе основу для нових методів лікування діабету і дозволить створити препарати для ефективного і безпечного зниження цукру у людей, які страждають інсулінорезистентністю. Результати дослідження опубліковано в журналі Cell Metabolism.

Інсулін і діабет

Гормон інсулін, відкритий сто років тому, виробляється підшлунковою залозою та вважається основним засобом лікування станів, що характеризуються підвищеним рівнем цукру в крові, таких як діабет.

відео дня

Тепер же американські та європейські дослідники відкрили ще одну речовину, яка виробляється в жировій тканині й також ефективно і швидко, як і інсулін, регулює рівень глюкози в крові. Йдеться про гормон FGF1.

Як працює гормон FGF1

Гормон FGF1, подібно до інсуліну, контролює рівень глюкози в крові, пригнічуючи розпад жирів, ліполіз, але використовує для цього інший молекулярний механізм.

"Відкриття другого гормону, який пригнічує ліполіз і знижує рівень глюкози - це науковий прорив. Ми визначили нового гравця, який допоможе нам зрозуміти, як організм регулює запаси енергії", - сказав керівник дослідження, професор Рональд Еванс.

З їжею в кровотік потрапляють багаті енергією жири та глюкоза. Зазвичай інсулін доставляє ці поживні речовини до клітин м'язів і жирової тканини, де вони або одразу використовуються, або зберігаються для подальшого використання. У людей з інсулінорезистентністю глюкоза не видаляється ефективно з крові, а високий ліполіз збільшує рівень жирних кислот. Ці додаткові жирні кислоти запускають вироблення глюкози в печінці, збільшуючи і без того високий рівень глюкози. Крім того, накопичуючись в органах, жирні кислоти посилюють інсулінорезистентність, характерну для діабету та ожиріння.

Раніше вчені з Інституту Солка з'ясували, що введення FGF1 різко знижує рівень глюкози в крові у мишей та що тривала терапія цим гормоном знижує резистентність до інсуліну, але молекулярний механізм процесу залишався загадкою.

Тепер автори з'ясували, що FGF1, як і інсулін, пригнічує ліполіз і регулює вироблення глюкози в печінці, але використовує при цьому інший сигнальний шлях.

"По суті, це другий, паралельний шлях з усіма його перевагами. При інсулінорезистентності передача сигналів інсуліну порушена. Однак інший сигнальний шлях при цьому може працювати. Таким чином, зберігається контроль над ліполізом і регуляцією рівня глюкози в крові", - зазначив перший автор статті Дженсер Санкар з лабораторії професора Еванса.

Учені сподіваються, що виявлення нового ферменту, що має свій сигнальний шлях, відкриває можливості для створення нових ліків і фундаментальних досліджень.

Як повідомляв Главред, британський фармацевт з компанії Pharmacy2U, доктор Сумайя Патель заявила, що існують щонайменше шість головних симптомів діабету другого типу, прояв одного з яких можна помітити в нічний час доби.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти