Уб'є більше людей, ніж COVID-19: вчені передрекли появу нової суперхвороби

18 листопада 2021, 03:48оновлено 18 листопада 2021, 08:09
Світу може загрожувати пандемія пташиного грипу. Поки що ситуація під контролем, але вже є приводи для занепокоєння, заявив епідеміолог Роб Уоллес.
теля
Наступна смертельна пандемія почнеться з тваринницьких ферм / Фото pixaby

Вирощування тварин на м'ясо і шкіру в промислових масштабах здатне призвести до появи вірусу, який вб'є близько мільярда людей. Таку думку озвучив епідеміолог Роб Уоллес.

На думку експерта, наступна пандемія прийде саме з промислових ферм, повідомляє болгарське видання Dnes.dir.

Уоллес зазначив, що поки що проблема під контролем, але вже є приводи для занепокоєння. Наприклад, в грудні 2020 року на фермі під російською Астраханню загинули 100 тисяч курей. Причиною виявився штам пташиного грипу H5N8. У 2021 році стало відомо про перше зараження людей пташиним грипом в Китаї – вірус підхопили семеро людей. За кілька тижнів в Китаї вже іншим штамом пташиного грипу H5N6 вперше заразилися люди. Причому до початку листопада більше половини з усіх 48 інфікованих померли. Можна припустити, що вірус мутував і став дуже небезпечним.

Чому нові хвороби прийдуть з ферм

На фермах тварини у великій кількості скупчені на маленькому просторі в темряві. Це ідеальні умови для появи і поширення вірусів.

Крім того, на подібних фермах у великій кількості використовуються вакцини і антибіотики. У зв'язку з цим імунітет тварин слабшає, що сприяє появі вірусів.

Фахівець додав, що потенційна пандемія пташиного грипу може бути смертоноснішою, ніж COVID-19.

Як повідомляв Главред, влітку 2021 року Києві з Інституту біотехнології та штамів мікроорганізмів вкрали небезпечний вірус. Це зробила співробітниця, яка працювала там 20 років. Збудник пташиної чуми жінка зберігала вдома в холодильнику.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти