Врожаю не буде: що категорично не можна садити поруч з грушею

29 травня 2023, 01:40
Неправильне сусідство може нашкодити не лише груші, але й тій рослині, яку посадять поруч.
Груша
Які фруктові дерева не можна садити поруч з грушею / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Груша - популярне фруктове дерево, яке не вимагає особливого догляду. Головне - вибрати для дерева сонячне місце та підібрати йому хороших сусідів. Главред розібрався, що можна і не можна садити поруч з грушею для хорошого врожаю.

Кожному садівникові потрібно знати, що неправильне сусідство може нашкодити не лише груші, але й тій рослині, яку посадять поруч. Практично у кожної культури є найкращі та найгірші сусіди. Наприклад, раніше Главред писав, що можна і не можна садити поруч з яблунею.

Чим загрожує груші неправильне сусідство

Груша отримуватиме недостатню кількість поживних речовин і вологи. Це призведе до уповільнення росту і плодоношення.

відео дня

Коріння груші та іншого дерева можуть переплестися, в результаті обидві культури не зможуть повноцінно розвиватися.

Якщо груша знаходиться під тінню більшого дерева, то рости вона буде дуже повільно, а фрукти будуть маленькими і несмачними.

Якщо поруч з грушею живе "токсичний" сусід, дерево буде набагато частіше страждати від різних хвороб і атак комах.

Чи можна садити поруч яблуні та груші

Груша найбільше дружить з яблунею. Ці дерева не лише не заважають, але і підвищують врожайність один одного. Фрукти і на груші, і на яблуні стають більш солодкими і смачними.

Чи можна садити дві груші поруч?

Звичайно, можна. Кращий варіант - груша іншого сорту. В цьому випадку рослини будуть запилювати одна одну.

До речі, якщо ви не хочете садити дві груші в своєму саду, але у вашого сусіда є таке дерево, то посадіть свою грушу ближче до сусідського.

Що можна посадити поруч з грушею

Чорна тополя - чудовий сусід для груші. У цьому випадку дерево буде захищене від багатьох комах. Крім того, груша на ділянці ростиме швидше і краще плодоноситиме. Бажано висаджувати тополю і грушу приблизно в один і той же час. Якщо крона груші вже велика і розлога, молодв тополя під нею буде рости дуже повільно.

Сусідство з кленом позитивно вплине не лише на грушу, але і на яблуню, оскільки позбавить садову ділянку від яблуневої плодожерки. Справа в тому, що листя клена виділяють фітонциди, що відлякують шкідників. До слова, необов'язково вирощувати велике і високе дерево. Краще звернути увагу на карликові сорти клена.

Біля груші можна висаджувати чорну смородину або аґрус. Інші сорти даного чагарнику потребують сонячного світла. Якщо вони його не отримуватимуть через крону дерева, то дуже швидко знизиться врожайність, а через кілька років смородина і зовсім загине. Урожайність грушевих дерев від такого сусідства також страждатиме.

Чи можна садити малину поруч із грушею

Малина - один з кращих сусідів для плодових дерев різних сортів. Цей чагарник є природним азот-фіксатором ґрунту і дозволяє наситити кореневу систему дерева киснем.

Якщо малина росте в безпосередній близькості до деревного стовбура, то захищатиме рослину від парші й сажистого грибка, до яких груша схильна. Плодове дерево, в свою чергу, зможе захистити малину від гнилі, яка нерідко вражає такі кущі.

Чи можна садити поруч вишню і грушу

Кісточкові плодові дерева (вишня, черешня, персик, абрикос, слива, алича та інші) - погані сусіди для груші. Відстань між цими деревами має становити не менше семи-десяти метрів.

Сусідство груші та вишні погано позначиться на обох культурах, оскільки:

  • вишня має поверхневе коріння, за рахунок чого пригнічує інші рослини на ділянці. Якщо поруч з нею посадити молоде плодове дерево, воно не виросте;
  • вишня і груша мають досить багато спільних хвороб і шкідників, вони будуть постійно заражати одна одну. Це може привести не лише до зниження врожайності, а й до загибелі дерев;
  • у груші - велика пишна крона, яка здатна затінювати вишню.

Персик або абрикос - не найвдаліші сусіди для груші, оскільки сильно пригнічують кореневу систему інших дерев. Грушеві саджанці поруч з песиком і абрикосом швидко загинуть, а старі дерева спочатку знизять свою врожайність, а потім почнуть засихати.

Слива будь-якого сорту провокує зниження врожайності у груш, погіршення зовнішнього вигляду дерева, в деяких випадках - засихання. Сливу бажано висажувати в дальню частину саду, оскільки вона погано уживається не лише з грушами, але і з яблуками, горіхами і багатьма іншими рослинами.

Що не можна садити поруч із грушею

Волоський горіх. Його слід садити подалі не лише від груші, а й від інших плодових, оскільки горіх виробляє речовини, що пригнічують грушу. Це призведе не лише до зменшення плодоношення, але може загинути і саме дерево.

Хвойні рослини також варто висаджувати трохи далі від груші, оскільки вони закислюють ґрунт.

Ялівець, посаджений поруч з грушею, може стати джерелом іржі, яку надалі не можна буде вивести з дерева.

Також поганими сусідами для груші є черемха і береза.

Раніше Главред писав, що категорично заборонено садити поруч з морквою і хто її ідеальний сусід.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти