Заспокоїться за 5 секунд: що робити, якщо маленька дитина постійно плаче

20 жовтня 2022, 14:32
Главред розповів про те, з якої причини дитина може плакати і як швидко її заспокоїти.
Мати і дитина
Як швидко заспокоїти дитину / Daily Mail

З появою маленької дитини ваше життя перевертається з ніг на голову. Навіть якщо ви визубрили всю необхідну інформацію і перечитали десятки книжок про маленьку людину, ви можете опинитися в паніці при першому дитячому плачі. Особливо, якщо у вас не вийти відразу її заспокоїти.

Важливо розуміти, що дитячий плач може виникати з різних причин і найпоширенішою є те, що малюк просто захотів до мами на ручки. Але є і ряд інших, більш серйозним. Новонароджену дитину може щось турбувати або навіть боліти, але вона не зможе вам сказати, що саме з нею відбувається.

Чому плаче дитина

Перш ніж почати бити паніку і думати, що ваша дитина погано себе почуває, спробуйте виконати ряд дій. Ми зібрали найпоширеніші причини, чому може плакати малюк.

Дитина хоче їсти

Навіть якщо ви годували дитину 30 хвилин тому і впевнені, що вона наїлася, то ви можете помилятися. В середньому малюк може бути ситим 2-3 години між годуваннями. Якщо він п'є молочну суміш, то звичайно потрібно дотримуватися чіткого режиму, а по пляшечці буде відразу зрозуміло чи з'їла дитина свою порцію.

Однак якщо малюк п'є грудне молоко, то в такому випадку вам буде складно дізнатися, скільки саме було випито молока. Діти можуть навіть засипати біля грудей, при цьому їх губи будуть продовжувати виконувати рухи такі, що нагадують ті, коли вони їдять. Але в такому сонному стані насправді вони можуть і не їсти, що призведе до швидкого голодування. Тим більше деякі педіатри стверджують, що годувати дитину грудним молоком необхідно на її вимогу.

осень_дети_ребенок_молоденець
Як швидко заспокоїти дитину / 1zoom.ru

У малюка болить животик

Як тільки на світ з'явилася маленька людина, необхідно стежити за тим, скільки разів вона ходить в туалет. Також необхідно звертати увагу на те, який колір має кал, на його запах і наскільки він рідкий або густий. У дитини може боліти живіт при запорах, дисбактеріозі або навіть лактазній недостатності. У таких випадках необхідно звернутися до лікаря. Адже важливо розуміти, на скільки складний саме ваш випадок.

Крім того, у малюка можуть бути і звичайні коліки. В аптеці є багато засобів, які допомагають організму боротися з газиками. Також допомогти дитині можна за допомогою масажу, положення лежачи на животику і тепла. Одним з основних ознак болю в животі є підтискання ніжок.

Незручно в памперсі

Часто саме дитячий плач може символізувати про те, що маленька дитина покакала і тепер їй дискомфортно. Якщо довго не міняти підгузник, то кал починає подразнювати шкіру малюка і призводить до того, що на його тілі з'являються почервоніння - попрілості. В такому випадку краще залишати дитину без одягу і дати її тілу можливість прийняти повітряні ванни. Також можна частіше купати новонародженого або використовувати замість вологих серветок змочену у воді тканину, щоб очистити шкіру малюка. Лікар може порадити крем або мазь, які допоможуть шкірі швидше впоратися з рубцями.

Незручний одяг, жарко або холодно

Якщо ви переконані, що нічого з вище перерахованого не відноситься до вашої проблеми, то перевірте одяг. Може бути таке, що одяг сковує рухи дитини або десь тисне. Також не виключено, що малюку просто може бути жарко або холодно. Якщо дитина спітніла, то краще роздягніть її і дайте шкірі подихати. Від подібного дитина не захворіє, їй стане на багато краще.

Як швидко заспокоїти новонароджену дитину

Існує кілька способів, які можуть допомогти швидко заспокоїти дитину, якщо вона просто вередує.

Притисніть малюка до грудей

Це універсальний спосіб, який може допомогти заспокоїти не тільки новонародженого, але і дитини старшого віку. Саме в такому положенні може збільшитися вироблення окситоцину - гормон щастя. Він підвищує рівень задоволеності. До того ж дитина відчує запах мами і вже буде відчувати себе в безпеці.

осень_дети_ребенок_молоденець
Як швидко заспокоїти дитину / 1zoom.ru

Білий шум або звичайне "ш-ш-ш"

Якщо дитина у вас на руках і вона ніяк не може заспокоїтися, то спробуйте почати заколисувати її, попередньо включивши білий шум. Подібний звук може бути також у вентилятора, зволожувача повітря або кондиціонера. Також можна монотонно пошипіти над вухом у дитини. Головне все робити зі спокоєм, адже малюкові передається нервовий стан батьків.

5-секундна методика Гамільтона

Дитину необхідно покласти на руку обличчям вниз, її ручки необхідно схрестити на грудях. Лівою долонею потрібно притиснути руки дитини і покласти її в такому положенні на ту ж руку. Правою рукою необхідно підтримувати малюка під памперсом.

Дитину необхідно тримати під кутом 45 градусів. Пальцями лівої руки потрібно підтримувати головку, щоб вона не падала.

У такому положенні можна почати похитувати дитини вгору-вниз або з боку в бік. Всього кілька секунд таких рухів і малюк припиняє плакати.

Заграйте дитини

Багато хто думає, що відвернути увагу іграми або мультиками можна тільки вже більш дорослу дитину, але це не так. Звичайно, новонароджені діти погано бачать і чують. Однак існує ряд різноманітних іграшок - брязкальця, музичні та іграшки, які світяться. Саме такі можуть допомогти відвернути увагу малюка від плачу.

Музична іграшка з миготливими лампочками точно зацікавить дитину. Таким ж властивостями володіють і звичайні брязкальця, ними можна акуратно поторохтіти біля вушка малюка. Головне не робити це занадто гучно і занадто близько.

Раніше Главред розповідав про те, що робити, якщо у дитини запор.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти