Викидати не можна: куди подіти освячену яєчну шкаралупу після Великодня

7 квітня 2023, 16:20оновлено 7 квітня 2023, 17:18
Вважається, що в храм потрібно віднести ту яєчну шкаралупу, на якій були зображені Ісус Христос або Пресвята Богородиця.
Великдень
Чому не можна викидати освячену яєчну шкаралупу / Колаж фото ua.depositphotos.com

Багато людей шанують традиції і йдуть до церкви, щоб помолитися, освятити їжу, а також себе в світле свято Великодня. Підготовка може затягнутися не на один день.

Багато хто воліє не купувати все готове в магазині, а самостійно пекти паски, фарбувати яйця, пекти домашню ковбасу та інші страви. І правильно роблять, адже така їжа наповнена вашою особистою енергією і готували ви це все з любов'ю.

Вважається, що після походу до церкви, їсти спочатку потрібно саме освячену їжу. У цей день вся сім'я збирається за столом. Однак у вас точно залишаться залишки їжі, які ви вже не будете вживати. Це стосується навіть яєчної шкаралупи.

Виявляється, ні в якому разі не можна викидати освячену шкаралупу в смітник.

Чому не можна викидати шкаралупу від великодніх яєць

У віруючих червоне яйце, освячене в храмі, асоціюється з принесеною Христом жертвою за все людство.

Освячені продукти не можна викидати в загальний смітник. В такому випадку вони змішаються з гниллю, цвіллю та іншими відходами. Але ж священники благословляють нову їжу після Великого посту, окроплюючи її святою водою.

Однак попри це продукти все одно не стають святими. І їх можна утилізувати, але особливим способом.

Куди можна подіти освячену яєчну шкаралупу

Священники стверджують, що є два способи, які допоможуть вам правильно позбутися від освяченої яєчної шкаралупи.

Якщо ви живете в приватному будинку, можна закопати на городі або в саду. Якщо недалеко від вас є, наприклад, ліс, то можна сміливо віднести шкаралупу туди і закопати. Головне робити це там, де її не зможуть осквернити люди або тварини.

Якщо ж у вас немає такої можливості, то відмінним варіантом подальшого зберігання стануть горщики для кімнатних квітів. Шкаралупу можна подрібнити, змішати з землею і посадити туди квіти. Таким чином шкаралупа буде насичувати ґрунт корисними речовинами.

Також можна використовувати вогонь і спалити освячену раніше шкаралупу.

Чи потрібно нести освячені залишки їжі в храм

Священники стверджують, що робити це не потрібно. Вважається, що нести в храм потрібно те, що раніше було винесено з храму. Це в більшій мірі стосується церковних свічок, використаних під час молитви, або священної води. Їх ні в якому разі не можна викидати в загальну смітник або виливати в каналізацію.

Якщо справа стосується їжі, то священники пояснюють це тим, що ви не брали їжу в храмі, а лише принесли її, щоб освятити. Найчастіше подібні обряди проводять на вулиці біля храму. Так що відносити їх назад не потрібно.

Але є один важливий виняток! Якщо на шкаралупі освяченого яйця був зображений Ісус Христос або Пресвята Богородиця, то таку шкаралупу не можна викидати. Її краще віднести в храм, де священники утилізують її правильним способом. В крайньому разі її можна спалити, а попіл закопати в землі.

Раніше Главред розповідав про те, як без блискіток зробити яйця буквально мерехтливими. Така прикраса здивує всіх.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти