Навіщо додавати лід у каву: 3 рецепти, від яких усі будуть в захваті

7 серпня 2023, 19:06оновлено 9 серпня 2023, 16:10
Холодна кава, яка набирає популярності – це не те ж саме, що напій, який просто охолонув. І з льодом у каві потрібно бути обережними.
Кофе, лед
Навіщо додавати лід у каву/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Холодні кавові напої в останні роки все більше набирають популярності. Такий новий тренд особливо рятує у теплу пору року, коли і кави випити хочеться, й охолодитися від спеки було б непогано. Дехто купує такі напої в улюбленій кав’ярні, а дехто навіть самостійно готує вдома. Але є багато скептиків, які сумніваються у тому, чи можна додавати лід у каву.

Дехто зі справжніх кавоманів вважає, що неправильно кидати лід у приготовлений вдома звичайним способом кавовий напій – це, на їхню думку, непоправно зіпсує смак. Адже лід розстане і перетвориться у воду, таким чином кава втратить свою щільність і буде, простіше кажучи, просто розбавленою. Тому для багатьох питання, чи можна пити каву з льодом, просто закрите.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Навіть не впізнаєте: 3 найкращі способи, як випрати килим вдома на підлозі

відео дня

Але питання, пити чи ні каву з льодом, дуже індивідуальне. По-перше, щоб зрозуміти, підходить вам такий варіант чи ні, потрібно спробувати самому. По-друге, спеціально приготовлена у кав’ярні холодна кава – це не те ж саме, що самому вдома кинути у готову каву кілька шматочків льоду. Адже під час приготування такого напою потрібно керуватися спеціальною послідовністю дій та дотримуватися рецептів, щоб отримати неймовірний результат.

Каву з льодом можна приготувати також самостійно вдома. Внизу ми наводимо три рецепти, які допоможуть вам створити ідеальну холодну каву.

1. Кава фраппе

Фраппе – це різновид кавового напою, який збивається до утворення піни. Його основними компонентами є переважно розчинна кава, цукор і крижана вода, але можуть додаватися також інші інгредієнти.

Пропонуємо один із варіантів приготування кави фраппе. Для цього знадобляться:

  • еспресо – 50 мл,
  • цукор – 1-2 чайні ложки,
  • холодне молоко – 100 мл,
  • колотий лід – 1/3 склянки,
  • збиті вершки – за смаком,
  • карамель – за смаком,
  • шоколад – за смаком.

Потрібно спершу приготувати еспресо і трохи його охолодити. Далі покласти у чашу блендера колотий лід, додати цукор, каву і холодне молоко. Збити все, щоб утворилася піна.

Далі вилити готовий напій у високу склянку, прикрасити збитими вершками, карамеллю і тертим шоколадом. Напій потрібно подавати і вживати одразу.

2. Бамбл-кава

Такий напій готується на основі каві та апельсинового соку. Смак готового напою має оригінальну кислинку. Для приготування напою потрібно:

  • еспресо – 50 мл,
  • карамельний сироп – 15 мл,
  • апельсини середні – 2 штуки,
  • кубики льоду – за смаком.

Потрібно зварити еспресо та охолодити його. Від помитих апельсинів відрізати кілька дольок (для прикрашання), з решти вичавити сік.

У склянки покласти кубики льоду (яку кількість льоду брати, вирішуєте ви самі, залежно від очікуваного результату). Наверх налити апельсиновий сік до половини склянки. Далі обережно по стінці налити карамельний сироп і потім – охолоджену каву. Прикрасити склянку дольками апельсина.

В ідеалі усі шари перед подачею напою не повинні змішуватися. Але під час вживання за бажанням їх можна перемішати, щоб смак був більш збалансованим.

3. Ольєнг

Ольєнг – це тайська кава з льодом. Для приготування напою (на кількох осіб) знадобляться:

  • міцна свіжа кава – 2 склянки,
  • вершки – 1 склянка,
  • цукор – 1 столова ложка,
  • мелений кардамон – 1 чайна ложка,
  • перемелений мигдаль – 1/4 чайної ложки (можна замінити сиропом),
  • лід за смаком.

Спершу потрібно зварити каву. Потім змішати вершки, кардамон і цукор та поставити на середній вогонь, зняти суміш з вогню одразу, як тільки вона закипить. Далі вершки потрібно накрити кришкою і відставити в сторону на 15 хвилин, щоб вони настоялися. Коли цей час мине, додаємо мелений мигдаль.

Перед подачею потрібно наповнити два бокали льодом, вилити на лід вершки з кардамоном і цукром, а поверх цього всього повільно залити каву.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти