Навіщо п'ють каву з морозивом: 3 нестандартних види незвичайного напою

11 липня 2023, 16:15оновлено 12 липня 2023, 17:03
Коли на вулиці спека за + 30, впору як-небудь охолодитися ‒ особливо напоєм. Главред вирішив відповісти на питання: "Навіщо п'ють каву з морозивом?".
Кава, морозиво
Найпопулярніший формат кави з морозивом називається глясе / колаж Главред, фото Instagram / cafeinacafesd / fwcafebh/

Не всякому кавоману і не всякому любителю солодкого прийде в голову ідея, наприклад така: "Чи можна їсти морозиво і пити каву?". Нижче ми детально розберемо це питання.

Кава з морозивом в домашніх умовах

Кава з морозивом називається глясе (гляссе, glace). Термін "глясе" - французький, перекладається, як "лід".

Класичний рецепт кави з морозивом добре відомий. Для цього потрібна порція охолодженої підсолодженої натуральної кави та кулька морозива. Морозиво кладуть на дно келиха і заливають охолодженою кавою. Зверху порцію напою прикрашають збитими вершками або посипкою.

відео дня

Якщо ви хочете дізнатися, з чим ще можна незвичайно випити каву, то рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Для чого п'ють каву з перцем: нові відомості про гострий смак напою здивують".

Необхідна для рецепта порція кави, зазвичай, визначається самостійно, виходячи з бажаного обсягу напою. У класичному рецепті потрібна порція кави в 120-150 мілілітрів. Можна використовувати натуральну каву, приготований будь-яким методом. Якщо кава зварений в джезві або в турці або заварений холодним способом, то його потрібно ретельно процідити ‒ бажано, не менше двох разів. Еспресо або американо додатково проціджувати не потрібно.

Яка різниця між аффогато та гляссе

Як і з іншими напоями, які популярні в багатьох країнах, з назвами виникає певна плутанина. Про гляссе ми вище вже говорили. Але є ще два варіанти назви такої кави:

  • Affogato - найвідоміша назва, італійський десерт, який популярний і в Європі, і в Америці. Являє собою кульку пломбіру, що лежить поверх або "втопленого" в порції еспресо. Солодкий і густий, такий десерт зазвичай їдять ложкою, так як навіть якщо лід розтане, вийде густа солодка піна, і її буде багато. Краще насолоджуватися змішуванням смаку.
  • Eiskaffee - ейскафе, німецький коктейль-варіант. В цьому випадку використовується також згущене молоко, на дно склянки кладуть морозиво, потім – кавово-молочну суміш, і зверху – шапку збитою вершкової піни.
Кава, морозиво
Кава з морозивом і корисно, і шкідливо для організму / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com і instagram.com/vanleeuwenicecream

Користь і шкода кави з морозивом

По-перше, така кава містить вітаміни і корисні мінерали (є джерелом кальцію, вітаміну D, рибофлавіну, вітаміну А і фосфору). До речі, кальцій допомагає поліпшити метаболізм.

По-друге, цей напій підвищує рівень дофаміну в організмі ‒ дає бадьорість, стимулює роботу мозку. Експерти кажуть, що такий напій корисний для тих, кому вранці дуже важко включитися в роботу.

По-третє, заряджає енергією. За рахунок доданого цукру (тобто глюкози), організм отримує запас енергії.

У плані шкоди - справа в тому, що зуби людини покриті емаллю, яка дуже чутлива до температур, а особливо до різких перепадів температур. Після вживання морозива емаль охолоджується. А якщо слідом запивати морозиво гарячою кавою, то вийде удар по емалі. І вона тріскається. Навіть якщо після таких експериментів на емалі зубів немає великих тріщин, то мікротріщини є практично точно. Ну а з часом в них утворюється скупчення мікроорганізмів, які призводять до розвитку карієсу.

Інші тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти