Зацвіте і зазеленіє навіть напівмертва рослина: як удобрювати квіти йодом

28 квітня 2023, 12:35
Дешевий препарат з аптечки може стати незамінним помічником у догляді за рослинами. Як використовувати йод і які квіти його люблять?
Йод, квіти
Як використовувати йод для кімнатних рослин / Фото: скріншот, ua.depositphotos.com

Як приготувати добриво для квітів удома, замислювався хоча б раз кожен квітникар. Тим більше що домашні підгодівлі не лише завжди є під рукою, але і ще й не менш ефективні, ніж магазинні. Якщо ви шукаєте диво-засіб для своїх зелених улюбленців, то загляньте в аптечку - він там точно є, і це звичайний йод. Що дає йод для квітів? Досвідчені квітникарі кажуть: цей елемент сприяє більш рясному і тривалому цвітінню. Крім того рослина швидше оживе після хвороби, а листочки стануть яскравими і зеленими.

Які рослини люблять йод

Йод - незамінний помічник для догляду за рослинами. Цей елемент активно бере участь в синтезі, має антисептичні та протигрибкові властивості. Йод здатний "реанімувати" рослини навіть в найбезнадійніших випадках.

Наприклад, якщо ваш антуріум втратив все листя, підгодуйте його йодом. Вже за кілька місяців рослина буде здоровою та красивою з пишними зеленими листочками.

відео дня

Якщо на листках гладіолуса і лев'ячого зіва виступили руді опуклі плями, значить грибок вже встиг поширитися по всьому стеблу. В цьому випадку йод також виправить ситуацію, а від "іржі" не залишиться і сліду.

Хризантемам, ураженим нематодами, підгодівля з йодом допоможе позбутися від шкідливих паразитів.

Також позитивно впливає йод і на садово-городні культури. Якщо застосовувати цю підгодівлю, то плодів буде більше, а на смак вони стануть краще.

Як використовувати йод для кімнатних рослин

На відкритому ґрунті йод потрапляє в землю з атмосферних опадів, тому культури, що ростуть на вулиці, отримують цю речовину природним способом. У домашніх умовах необхідно насичувати ґрунт йодом самостійно.

При приготуванні розчину необхідно дотримуватися пропорції, інакше можна заподіяти серйозної шкоди улюбленим рослинам або навіть їх погубити.

Ідеальним є співвідношення йоду 0,1 мг на 1 кг. При перевищенні цих показників, корисна підгодівля стане справжньою отрутою.

Щоб приготувати добриво, потрібно змішати 7 літрів води і 20 мл йоду. Цим розчином рослину поливають по краю горщика. Підживлення стимулює ріст і захищає від борошнистої роси.

Йод і перекис для кімнатних квітів - це поєднання допоможе позбутися від фітофтори.

Йод також допоможе змусити рослини цвісти, якщо вони довго не випускають квітконоси. Для цього змішайте один літр води і 1 краплю йоду. Поливати рослину потрібно максимально акуратно, щоб не спалити коріння.

Такий розчин з йодом дуже сподобається герані - вона дуже швидко випустить яскраві пишні квіточки. Процедуру необхідно повторювати кожні 10 днів. За один раз досить використовувати не більше 50 мл рідини.

Коли рослини не можна удобрювати йодом

Йод особливо корисний рослинам у весняні місяці, коли вони готуються до цвітіння та перебувають в активній фазі росту.

Однак є випадки, коли цю підгодівлю потрібно виключити. Категорично не можна застосовувати йод, якщо квітка недавно пережила пересадку.

Не можна поливати розчином з йодом суху землю. Перед внесенням добрива її потрібно обов'язково зволожити.

Йод використовується для профілактики захворювань, а не для лікування. Якщо рослина виглядає слабкою та чахне, потрібно виявити і усунути причини, а потім вже проводити підгодівлю.

Раніше Главред писав, як змусити цвісти фіалку.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти