Що означає побажання "з роси та з води Вам!": Авраменко здивував відповіддю

10 червня 2023, 21:40оновлено 11 червня 2023, 13:27
Олександр Авраменко розповів, як наші предки здавна зичили один одному здоров'я, радості та достатку.
Авраменко
Авраменко навчив красиво вітати зі святом / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як красиво привітати зі святом рідних, друзів та колег.

"Як здебільшого сьогодні вітають з якимось святом? "Бажаю здоров'я, достатку, радості…" Правда ж звучить тривіально? А як висловлювали ці побажання здавна?", - запитав Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як розповів мовознавець, коли зичили здоров'я, успіху, удачі, то казали: "З роси та з води Вам!". А бажаючи достатку, казали: "Хай дім буде повна чаша!"

Авраменко запрпонував порівняти два варіанти: "Бажаю здоров'я, достатку і радості" та "З роси та з води Вам! Хай дім буде повна чаша! Нехай радість живе у Вашому серці!".

Що означає побажання 'з роси та з води Вам!': Авраменко здивував відповіддю
скріншот

"Якщо ці привітання висловлюєте у письмовій формі, то займенник "Вам", "Вашому" пишемо з великої літери лише тоді, коли побажання стосується однієї людини. А якщо двох чи більше, то пишемо тільки з малої букви", - пояснив мовознавець.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Також Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, яким смачним-пресмачним українським словом можна назвати бутерброд.

Дивіться відео про те, як правильно вживати прийменник "по":

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти