Білий наліт на горщиках з квітами: в чому причина і як з ним боротися

16 листопада 2022, 14:28
З крана тече жорстка вода, тому білий наліт в горщиках з кімнатними рослинами з'явиться обов'язково. Але це не єдина причина неприємного явища.
1668600868-1783.jpg
Чому з'являється білий наліт на ґрунті кімнатних рослин і як з ним боротися / Фото ua.depositphotos.com

Білий наліт на горщиках з квітами - неприємне явище, від якого не застрахований жоден квітникар. Мало того, що він псує зовнішній вигляд вазона із зеленим улюбленцем, так ще й може говорити про те, що з самою рослиною не все гаразд.

Білий наліт на землі в горщиках з квітами може з'явитися з кількох причин. Найпоширеніша - неправильний полив. Як правильно поливати кімнатні рослини читайте в матеріалі: Не кожен квітникар це знає: чи можна поливати квіти кип'яченою водою.

Чому з'являється білий наліт на ґрунті кімнатних рослин

Якщо білий наліт на дотик жорсткий, вапняний, значить причини його появи такі:

  • Полив жорсткою водою. При надмірному поливі волога активніше випаровується, залишаючи на ній солі. Якщо полив, навпаки, убогий, то водою просочується тільки верхній шар землі, що також веде до появи білого нальоту.
  • Сухе повітря в приміщенні. Ґрунт швидко висихає і солі не виводяться назовні, залишаючись на поверхні.
  • Надлишок добрив і неправильний обсяг квіткового горщика. У занадто просторому вазоні коріння не зможе поглинати вологу і поживні елементи. Їхні надлишки з'являться у вигляді відкладення солей.
  • Відсутність дренажу і важкий ґрунт.
 Білий наліт на горщиках з квітами
Білий наліт на горщиках з квітами / скріншот

Як позбутися від білого нальоту в квіткових горщиках

Найперше і головне, що потрібно зробити, це прибрати з кашпо уражений шар ґрунту. Далі потрібно протерти стінки горщика, періодично змочуючи губку в проточній воді.

Потім поновіть ґрунт - насипте у вазон свіжу ґрунтову суміш. Її можна змішати з річковим піском або деревною золою - так ви не лише підвищите якість субстрату, але і уникнете виникнення білого нальоту в майбутньому.

Запліснявіла земля в квітковому горщику

Другий вид білого нальоту в вазоні з кімнатними квітами на вигляд пухнастий і вологий. Це говорить про те, що ґрунт заражений патогенними грибками. Біла цвіль згубна для рослини і може привести до того, що вона загине.

Цвіль в квіткових горщиках з'являється, якщо в приміщенні підвищена вологість - понад 85-90 відсотків при температурі в 20-25 градусів тепла. Також така проблема може виникнути, якщо кімната не провітрюється, там немає сонячних променів і застояне повітря.

Щоби позбутися від білої цвілі, потрібно обприскати рослини фунгіцидами - тричі з перервою в 10-14 днів.

Також ґрунт у горщику можна присипати товченим активованим вугіллям.

Незайвим буде і пересадити рослину в інший вазон. При цьому важливо обрізати ті частини коріння, що гниють, та обробити їх розчином перманганату калію.

Дивіться відео - Як позбутися від білого нальоту в горщиках кімнатних рослин:

Раніше Главред писав, що робити, якщо у спатифіллума пожовкло листя.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти