Не кожен квітникар це знає: чи можна поливати квіти кип'яченою водою

1 листопада 2022, 16:26
Немає єдиної думки про полив рослин кип'яченою водою. Деякі називають її "мертвою", інші, навпаки, бачать масу плюсів в такому способі зволоження рослини.
Полив квітів
Якою водою найкраще поливати квіти / Фото ua.depositphotos.com

Чи можна поливати квіти кип'яченою водою - питання, яке цікавить багатьох садівників. Добре це чи погано - єдиної думки немає. Деякі називають кип'ячену воду "мертвою", тобто такою, яка не приносить жодної користі рослині. Інші ж, навпаки, вважають, що полив кімнатних рослин кип'яченою водою - це відмінний бюджетний варіант.

Насправді на деякі рослини дуже благотворно діє саме прокип'ячена вода. Чи можна поливати квіти кип'яченою водою - розібрався Главред.

Про правильний полив квітів ви можете почитати в матеріалі Як і чим поливати кімнатні квіти, щоби добре росли і не хворіли.

Чи можна поливати рослину водою з-під крана

Жорстка вода з-під крана не підійде для поливу рослин: вона уповільнює їх зростання, пагони стануть слабкими, а деякі культури можуть перестати цвісти.

Справа в тому, що вода з-під крана хлорована, а іони хлору пов'язують у ґрунті важливі мікроелементи, які стають не доступні для рослин. В результаті у квітки розвивається хлороз. Визначити це захворювання можна, подивившись на листя - воно стає світло-жовтим із зеленими прожилками.

Не переносять жорстку воду сенполії (фіалки), азалії, орхідеї, папороті. А ось цитрусовим культурам, фікусам, різним видам бонсай велика кількість мінералів піде на користь. Для інших рослин можна чергувати полив м'якою і жорсткою водою.

Якою водою найкраще поливати квіти

Найпростіший та найкращий варіант – поливати квіти питною бутильованою водою. Оскільки це не самий бюджетний варіант, можна використовувати відстояну або кип'ячену воду.

Відстоювати воду для поливу квітів потрібно впродовж доби. За цей час рідина вбере вуглекислий газ з повітря, трохи підкислиться і стане м'якою.

Воду, набрану з-під крана, необхідно тримати у відкритій тарі, інакше хлор не випарується. Також варто відстоювати і фільтровану воду, і воду, яку набирають в свердловинах.

Полив кімнатних рослин кип'яченою водою - плюси і мінуси

Як ми вже з'ясували, вода з-під крана - жорстка, вона містить кальцій та магній. В результаті ґрунт швидко засолюється, погіршується процес водообміну. Рослини починають чахнути.

При кип'ятінні солі кальцію та магнію випадають на дно посуду, а вода до того ж проходить своєрідну дезінфекцію.

Мінусом кип'яченої води є те, що в ній мало кисню. Однак розв‘язати цю проблему можна досить легко - вода повинна просто постояти кілька днів, щоб насититься киснем. Також ґрунт можна періодично розпушувати, щоб коріння рослини могло дихати.

Нестача корисних для рослини солей має заповнюватися не за допомогою води, а за допомогою спеціальних добрив.

Що додати у воду для поливу квітів

Поліпшити якість води можна за допомогою декількох крапель лимонної або оцтової кислоти. Вийде слабкий кислий розчин, якому теж потрібно дати час постояти.

Другий варіант пом'якшити воду - заморозити і розморозити. Таким чином вийде позбутися від шкідливих солей та інших домішок.

Третій варіант пом'якшити воду для поливу рослин - це купити штучні, які продаються в будь-якому садовому магазині.

Якою водою поливати квіти - холодною або теплою

Для поливу домашніх рослин рекомендується використовувати воду кімнатної температури – приблизно +18...+23 градуси.

Холодна вода погано впливає на рослини. Квітка почне відчувати температурний стрес. При цьому у неї виробляється велика кількість гормонів, сповільнюється зростання. У самому крайньому випадку рослина може засохнути і загинути.

Чи можна поливати квіти окропом

Гарячу воду, а тим більше окріп, не рекомендується використовувати для поливу рослин. Однак деякі квітникарі все ж таки застосовують цей спосіб для того, щоб змусити деякі рослини цвісти. Наприклад, сенполію поливають дуже гарячою водою - приблизно 60-80 градусів. Такий полив стане стресом для рослини, тому фіалка почне цвісти.

Крім того, гаряча вода допоможе реанімувати троянди, які почали в'янути.

Дивіться відео - Чи варто поливати рослини кип'яченою водою

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти