Боремося за "жіноче щастя": у спатифіллума пожовкло листя - що робити

16 листопада 2022, 10:48
Спатифіллум може хворіти. В цьому випадку на рослині з'являється жовте листя. Найчастіше причина цього явища - неправильний догляд. Як врятувати "жіноче щастя"?
Спатифіллум
У спатифіллума жовтіє листя - що робити / Фото ownflorist.ru, instagram.com/spatifillum_flow

Спатифіллум або "жіноче щастя" - дуже невибагливий у догляді. Іноді квітникарі стикаються з такою проблемою, як пожовтіння листя кімнатної рослини. Якщо це явище носить не масовий характер, то турбуватися не варто. Але якщо у спатифіллума багато листочків пожовкли або почорніли, то варто бити на сполох.

Чому у спатифіллума жовтіє листя

Причина пожовтіння листя рослини, найімовірніше, в неправильному догляді.

Другий варіант: "жіноче щастя" довго і рясно цвіло, рослина розтратила всі свої сили. В цьому випадку листя на нижніх ярусах починає відчувати дефіцит поживних речовин, рівномірно змінює забарвлення, а потім в'яне.

У спатифіллума жовтіє листя - що робити

Обріжте уражене листя біля самої основи. Місця зрізу слід засипати подрібненим активованим вугіллям.

Якщо квітку атакують комахи, спочатку потрібно ліквідувати шкідників, а листя обробити мильним розчином, розчином тютюну або інсектицидом.

Якщо у рослини пожовкло і почало засихати нижнє листя, а бурі плями, розростаючись, зачіпають листя по сусідству, значить спатифіллум вразила грибкова хвороба. Якщо не вжити термінових заходів, то "жіноче щастя" може загинути. Квітникарі рекомендують зрізати заражені частини рослини і провести обробку фунгіцидом. Також бажано провести і огляд коренів.

Якщо не вжити термінових заходів, захворювання пошириться на стебла і коріння, завдавши рослині непоправної шкоди.

Якщо у "жіночого щастя" жовтіє листя, найімовірніше, рослині не вистачає магнію. В цьому випадку варто внести підгодівлю у вигляді сульфату магнію.

Ще один спосіб подолати проблему - пересадити рослину. Для цього його необхідно витягнути із ґрунту, очистити від землі, розділити на кілька частин і розмістити у воді, доки не з'являться нові корінці. Далі "жіноче щастя" потрібно посадити в вільніший горщик з живильним пухким ґрунтом.

Надалі спатифіллум потрібно двічі на рік підгодовувати і в міру необхідності навесні пересаджувати у горщик за розміром.

Чим удобрювати рослину, читайте в матеріалі: Спатифіллум цвістиме цілий рік: три копійчаних засоби, які любить "жіноче щастя"

У спатифіллума жовтіє листя взимку

"Жіноче щастя" - тропічна рослина, для неї згубне засухе повітря. У зимову пору року, коли включається опалення, ця проблема особливо актуальна. Спочатку може пожовтіти кінчик листа, а потім і весь він зів'яне і відімре.

Щоб у спатифіллума не жовтіло листя, його потрібно прибрати подалі від батареї і поставити поруч ємність з водою. Також рекомендується користуватися зволожувачем повітря і обприскувати рослину з пульверизатора.

Раніше Главред писав, як змусити "жіноче щастя" рясно і пишно цвісти.

Дивіться відео, як доглядати за спатифіллумом в домашніх умовах:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти