Дренаж для квітів: навіщо він потрібен і як його зробити своїми руками

22 липня 2023, 14:00
524
Рослинам так само, як і людям, потрібен кисень. Щоб коріння рослини могло дихати, у вазоні має бути дренаж.
Дренаж для рослин
Дренаж для рослин життєво важливий / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Дренаж для кімнатних квітів просто необхідний. Він не менш важливий, ніж правильне освітлення, полив або добрива. Які види дренажу бувають і що робити, якщо немає дренажу для квітів, розібрався Главред.

Якщо ви хочете приготувати дренаж для квітів своїми руками, читайте матеріал: Чому не варто викидати шкаралупу волоського горіха: як застосувати відходи вдома та на дачі.

Для чого потрібен дренаж в квітковому горщику

Рослинам так само, як і людям, потрібен кисень. Щоб коріння рослини могло дихати, у вазоні повинен бути дренаж.

відео дня

Дренаж допоможе не допустити надмірної вологості, яка може привести до загнивання коріння, появи різноманітних бактерій та шкідників.

Крім того, надлишкова волога сприяє ущільненню ґрунту і не лише гальмує ріст рослин, але може стати причиною їхнього в'янення та навіть загибелі.

Тому, відповідаючи на запитання, чи обов'язковий дренаж для квітів, відповідь буде "так".

Що робити, якщо немає дренажу для квітів

Найпростіший варіант дренажу - це отвори на дні вазона.

У керамічних горщиках найчастіше є один великий отвір, і його досить для нормальної життєдіяльності квітки.

Пластикові вазони іноді випускають зовсім без отворів. Тому дно потрібно проколоти самостійно.

Простіше і швидше за все зробити дірки в дні горщика за допомогою електродрилі.

Другий варіант: можна нагріти в полум'ї газової плити викрутку, цвях або саморіз. Приблизно через півхвилини кінчик досить розжариться, щоб їм можна було проплавити пластик.

Що краще використовувати для дренажу в горщику

Найпопулярніший вид дренажу для кімнатних квітів - це обпалена глина, середньої / дрібної фракції, яка називається керамзит.

Керамзит можна купити в будь-якому квітковому магазині. Він має пористу структуру і відмінно зберігає зайву вологу, а в міру висихання ґрунту і коріння повертає її. Таким чином, з такою дренажною сумішшю ґрунт ніколи не буде пересихати.

Вермикуліт. Нешкідливий для рослини. Зовні нагадує коркову або деревну стружку та є прекрасним екологічним матеріалом. Він добре вбирає вологу і добрива і через деякий час продовжує підгодовувати рослину.

Перліт. Виглядає як невеликі гранули сірого або білого кольору. Має вулканічне походження. Перліт відмінно вбирає вологу, а в міру необхідності віддає її в ґрунт. Цей матеріал має один недолік - високу вартість.

З чого зробити дренаж для квітів

Якщо керамзиту вдома немає, то дренаж для квітів можна зробити своїми руками. Для цієї мети підійдуть різні матеріали, проте потрібно враховувати всі плюси та мінуси.

Пінопласт. Дренаж з пінопласту має один недолік - коріння рослини поступово в нього вростає. При пересадці рослини потрібно діяти дуже акуратно, щоб не пошкодити кореневу систему.

Кераміка. Шматочки керамічного посуду потрібно викладати на дно квіткового горщика опуклою стороною догори, а зверху додати ще шар 5-сантиметровий шар піску. Після цього можна спокійно засипати ґрунт і садити кімнатну рослину.

Важливо, щоб черепки не були великих розмірів, інакше пісок просочиться і заб'є вільне місце, через яке йде зайва волога.

Бита цегла. Такий вид дренажу використовується рідко і застосовувати його потрібно акуратно, оскільки гострі краї можуть пошкодити коріння рослини. Краще використовувати білу силікатну цеглу, а не глиняну червону, тому що вона здатна вбирати вологу та при цьому зберігати її, а потім віддавати назад у міру висихання ґрунту.

Мох сфагнум. Такий дренаж часто використовують для орхідей. Він має дезінфікуючі властивості й добре утримує вологу. Перед використанням його заливають теплою водою приблизно на півгодини - це наситить мох вологою і позбавить від комах. Мох можна зібрати самостійно восени на заболочених місцях у лісі.

Деревне вугілля. Великі фракції викладають на дно горщика 2-сантиметровим шаром. Вугілля буде виконувати функцію не лише дренажу, але і добрива, оскільки має антисептичну дію, адсорбує солі, регулює насиченість вологи.

Раніше Главред писав, що зола - універсальне добриво, яке містить калій, кальцій та магній. Під які рослини можна насипати золу, а яким не сподобається така підгодівля, читайте в матеріалі: Які рослини люблять золу, а які - ні: коли застосовувати популярне добриво.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти