Як допомогти людині пережити важку втрату: поради психотерапевта

8 липня 2022, 20:03
Відомий психотерапевт Олег Чабан склав топ - 5 порад, які допоможуть людям пережити важкі втрати-роботи, житла або смерті близьких людей.
Психолог, втрата
Як допомогти людині пережити важку втрату: поради психотерапевта / Miguel de Ozarko / Arran addy / flickr.com

З 24 лютого, дня початку повномасштабної військової агресії Росії і проти України, кожен з українців що-небудь втратив - роботу, будинок, або, найстрашніше, близьких людей. Відомий психотерапевт Олег Чабан розповів у коментарі "Сніданку з 1+1"- що потрібно робити, щоб пережити такі втрати.

Втрата насправді закладена в програмі нашого життя, тому що ми завжди щось втрачаємо, починаючи з дитинства, але те, що відбувається зараз - це дуже великі втрати. Тому зруйноване майно - це втрата. Смерть близьких - це втрата, яка вважається найсильнішою стресовою ситуацією в житті людини, стверджує Чабан.

Фахівець каже, що не потрібно забувати ‒ людська біологія, людська генетична програма спрямована на продовження життя. І навіть після найбільших страждань люди здатні далі жити, сміятися, радіти, зачинати і народжувати дітей.

Чабан виділив топ-5 методів, за допомогою яких можна переживати втрати або допомагати це робити іншим:

  1. Бути поруч. Не просто раз подзвонити і поспівчувати для проформи, а, по можливості, бути поруч реально. Люди - дуже соціальні істоти. І для нас важливо, коли людина бере іншого за руку. Такий контакт набагато важливіше, ніж багато слів, вимовлені по телефону.
  2. Не порівнювати з власним досвідом. Ніколи не можна говорити: "Я теж проходив через це". Така фраза, як правило, сприймається егоїстично. Людина починає говорити про свої прикрощі і відсторонюється від іншого, якому потрібна допомога.
  3. Менше слів - більше діла. Тут просто, навіть елементарно - всього лише нагріти чай, запропонувати поїсти людині і так далі. В ідеалі добре б умовити людину знову робити звичні і рутинні речі.
  4. Чи не говорити:"Ти з цим впораєшся". Ця фраза дуже егоїстична і стереотипна. Ми не знаємо і не відчуваємо, що реально людина переживає. Тому краще мовчати і просто бути поруч.
  5. Не шукати сенс трагедії, яка сталася.

читайте такожЧи здорове у мене почуття провини: психолог розповіла, як відрізнити невроз від нормального стану

Нагадаємо, раніше відомий психолог Анна Панфілова дала детальні рекомендації людям-з приводу того, як не зробити боляче людині, яка переживає горе.

До того відомий військовий психолог і експерт у сфері інформаційно-психологічних операцій і контррозвідувального захисту Олег Покальчук пояснив, навіщо росіяни вбивають і гвалтують мирних жителів України.

"Зрозуміти, сприйняти, пережити – неможливо. Наша психіка протестує проти цього. Саме тому я задаю питання: як вмістити в голову. Або, може, не потрібно вміщати взагалі? Почнемо з третьої складової. Нам всім потрібно дуже скоро позбутися романтичних уявлень про те, як воює війна. Вся ця белетризація - кінематографічна і книжкова - створювалася з урахуванням почуттів глядача, і в ній не повинно бути травматичних сцен. А війна з таких сцен і складається в основному", - говорив фахівець.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти