Як виростити черешню з кісточки вдома й отримати ароматний урожай

19 грудня 2022, 22:36
Зазвичай черешню розмножують вегетативним способом, але можна спробувати виростити дерево і з кісточки. Садівники кажуть, що рослина буде витривалішою.
Черешня
Чи можна виростити черешню з кісточки вдома / Фото pixabay.com

У домашніх умовах можна виростити практично будь-яку рослину. Цей спосіб досить простий та не вимагає додаткових фінансових витрат. Раніше Главред писав, як виростити авокадо з кісточки й отримати урожай. Цього разу розберемося, чи можна виростити з кісточки черешню.

Зазвичай черешню розмножують вегетативним способом, але можна спробувати виростити дерево і з кісточки. Для цього вам не потрібно купувати живці, які коштують досить недешево. Досить лише зберегти кісточки від черешні, які ви купили в магазині або, наприклад, попросили у сусідів по дачній ділянці.

Черешня з кісточки - в чому плюси

Вирощувати черешню з кісточок в домашніх умовах можна у вазоні, але паростки здатні проклюнуться навіть у відкритому ґрунті.

Кісточки черешні дуже добре проростають - з 10 дадуть пагони 7 штук.

Якщо вирощувати черешню з кісточки, то дерево:

  • буде дуже витривалим;
  • легко звикне до конкретного клімату;
  • матиме високий імунітет і буде стійким до різних хвороб;
  • крона сформується правильно і акуратно.

Черешня з кісточки - мінуси вирощування

При всіх позитивних моментах найбільший недолік вирощування черешні з кісточки - тривалість процесу. Крім того, дерево почне плодоносити лише через 3-4 роки.

Як виростити черешню з кісточки

Передусім потрібно максимально відповідально підійти до вибору посадкового матеріалу. По-перше, для подальшого пророщування підійдуть кісточки лише стиглих плодів. Найкраще брати черешню, яка дозріла і впала на землю. Плоди повинні бути великими і мати правильну форму і характерне забарвлення. Чим "свіжіша" кісточка, тим краще - так вона швидше випустить паросток.

Якщо черешня солодка і ароматна - з таких кісточок можна виростити дерево, яке порадує великими плодами.

Коли садити черешню з кісточки

Кісточку черешні не можна садити в травні або червні, окільки її природний цикл включає в себе зимівлю у ґрунті. Якщо кісточка проросте влітку, то у паростків не буде достатньо часу, щоби зміцніти до зими. В цьому випадку вони або сильно ослабнуть, або і зовсім загинуть.

Як посадити кісточку черешні

Перед посадкою кісточки потрібно добре промити водою, видалити залишки м'якоті та просушити, розклавши на тканині одним шаром.

Посадити черешню можна в пластикові стаканчики або будь-яку іншу зручну тару, попередньо продезінфікувавши її.

Щоби волога не застоювалася, на дно кладуть дренаж. Зверху - ґрунт, який можна купити в будь-якому квітковому магазині.

Кісточку поміщають на глибину до 2 сантиметрів та зволожують теплою водою.

Вирощувати черешню з кісточки потрібно в прохолодному приміщенні, але без протягів. Також потрібно передбачити достатнє освітлення.

Скільки часу росте дерево черешні

Сходи почнуть з'являтися через 27-30 діб. Якщо кісточки до моменту посадки вже проклюнулися, то паростки з'являться значно раніше. Коли сіянці підростають, їх потрібно пікірувати й пересадити в індивідуальну тару.

Коли з'являється перший справжній листочок, юні черешні потрібно підгодовувати кожні два тижні.

При сприятливих умовах до осені деревце черешні досягає 25-30 см у висоту. На другий рік йому потрібно сформувати крону, особливо якщо ви плануєте не пересаджувати дерево у відкритий ґрунт, а залишити рости в горщику.

Черешня, вирощена з кісточки, зацвітає в 4-5-річному віці. Згодом зав'язуються плоди. Якщо ви хочете виростити з кісточки смачну черешню, то потрібно буде прищепити культурний сорт.

Дивіться відео - Як виростити черешню з кісточки:

Раніше Главред писав, як виростити хурму з кісточки в домашніх умовах.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти