Хурма з кісточки вдома - це реально: як виростити дерево та отримати врожай

4 лютого 2022, 15:10
Екзотична рослина на підвіконні - хороший спосіб прикрасити інтер'єр. А якщо це хурма з яскраво-помаранчевими плодами, то вона безумовно ще й поліпшить настрій.
хурма
Як виростити хурму з кісточки вдома - найпростіший спосіб / Колаж ua.depositphotos.com

Виростити хурму з кісточки - завдання із зірочкою, але якщо дотримуватися низки правил, то це цілком можливо. Більш того, можна домогтися навіть того, щоби хурма з кісточки на підвіконні родила.

Як виростити хурму з кісточки

Перше, що потрібно зробити – це купити хурму. Вибирайте не перезрілі й не переморожені плоди, які часто зустрічаються на прилавках. Ідеальний варіант - купити не зовсім стиглий фрукт, який дозріє вдома у теплі.

Коли хурма дозріє - витягніть кісточку, помийте і просушіть. До слова, краще підготувати кілька кісточок різних плодів. Це підвищує ймовірність, що якась з них обов'язково проросте.

Наступний крок - знезараження кісточок перед посадкою. Це захистить їх від хвороб і шкідників. Для цього кісточки хурми потрібно помістити на кілька днів у розчин марганцівки. Другий варіант ще простіший - можна замочити кісточки в теплій воді на кілька годин.

Важливо: якщо кісточка хурми непридатна для пророщування, вона спливе на поверхню.

Стимулювати зростання майбутнього саджанця можна за допомогою соку алое. Його потрібно вичавити на серветку і загорнути в неї кісточки хурми. Далі мокру серветку поміщають на верхню полицю холодильника на півтора місяця. Періодично серветку потрібно змочувати водою. Це загартує насіння.

Як правильно садити хурму з кісточки

Перед посадкою кісточку хурми потрібно акуратно обробити наждачкою з боків і зверху, але так, щоби не пошкодити ядро. Ця процедура сприяє прискоренню процесу проростання.

Для посадки кісточки хурми підійде звичайний універсальний ґрунт. На дно горщика обов'язково потрібно насипати керамзит для дренажу.

Кісточки розміщують на поверхні, присипають сантиметровим шаром ґрунту і зволожують його. Після цього горщик потрібно поставити в темне і тепле місце. Щоби створити парникові умови, вазон накривають шматочком скла або пластику. Найпростіший варіант - накрити горщик поліетиленовим пакетом. В опалювальний сезон паросток можна поставити на батарею. До слова, найкраще пророщувати кісточку хурми ранньою весною.

Основні правила з догляду:

  • необхідно підтримувати постійну вологість ґрунту;
  • зі скла і пластику систематично прибирати конденсат;
  • паростки періодично потрібно провітрювати, щоби не з'явилася цвіль;
  • берегти паростки від протягів, оскільки хурма любить тепло.

Перші паростки можна буде побачити вже за кілька тижнів після посадки кісточки. Після цього вазон потрібно поставити на підвіконня. Якщо за цей час паростки не проклюнулися, то результату вже не буде.

Іноді буває, що кісточка залишається на кінці паростка. Її необхідно акуратно зняти, інакше рослина загине.

Коли паростки зміцніють і з'являться постійні листочки, їх можна розсадити в окремі вазони. Для стандартних паростків підійде горщик діаметром не більше 10 см і об'ємом до літра.

Пересаджують хурму приблизно раз на рік - навесні. Дорослу рослину потрібно пересаджувати один раз в три роки.

Дерево хурми досягає у висоту приблизно 1,5 метра, тому крону потрібно обрізати в ширину і висоту.

Хурма з кісточки на підвіконні - догляд

Влітку вазон з деревом хурми помістіть в кімнату, де буде тепло, світло і не буде протягів. Рослину потрібно постійно поливати і кропити. До слова, якщо полив буде надмірним, рослина може загинути.

На зиму хурму потрібно помістити в приміщення з температурою не нижче 10 градусів.

Удобрювати хурму бажано двічі на місяць безазотними добривами.

Як отримати урожай хурми з кісточки

При правильному догляді хурма з кісточки зацвіте в домашніх умовах через 5 років. Зазвичай цвітіння хурми припадає на середину червня.

Хурма з кісточки родить, але для того, щоби це сталося, під час цвітіння рослину потрібно виносити на відкрите повітря. При цьому важливо оберігати дерево від попадання прямих сонячних променів, інакше рослина може загинути через опіки.

Як виростити хурму з кісточки - відео:

Раніше Главред писав, як виростити авокадо з кісточки і змусити його цвісти і родити вдома.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти