Як виростити авокадо з кісточки й змусити його цвісти й родити вдома - всі секрети та правила

14 грудня 2021, 05:48оновлено 14 грудня 2021, 08:15
Авокадо - популярна нині рослина. Для будь-якого квітникаря виростити її плоди вдома - це справжній виклик. Шанси не дуже великі, але раптом вийде саме у вас?
авокадо
Авокадо з кісточки родить, але для цього важливо дотриматися низки умов / Фото pixaby

Авокадо з кісточки не пробував виростити, напевно, лише ледачий. Тим більше все, що для цього потрібно, це кілька зубочисток і баночка з водою. Тобто проростити авокадо - справа нехитра, інше питання - домогтися цвітіння рослини в домашніх умовах і дочекатися того, щоби дерево почало плодоносити. Завдання ця в принципі посильне, але вдається воно далеко не всім квітникарям.

Як виростити авокадо з кісточки в домашніх умовах

Є два способи проростити авокадо - закритий і відкритий. Який би з них ви не обрали, вам знадобиться стиглий плід авокадо. Пророщувати кісточку можна в будь-який час року.

У першому випадку кісточку потрібно просто увіткнути у ґрунт широкої нижньою стороною на невелику глибину (приблизно 2 сантиметри). Проросте вона приблизно за 30 днів. Ґрунт для вирощування авокадо можна взяти самий звичайний - для домашніх квітів.

Другий спосіб пророщування кісточки авокадо цікавіший. Для початку кісточку потрібно добре промити. Широку нижню частину (там, звідки проростатиме коріння) потрібно трохи затерти наждачним папером. Далі неглибоко проткнути кісточку чотирма зубочистками (вони стануть опорою, яка триматиме кісточку авокадо на плаву) і помістити цю конструкцію в банку з водою. Головне - постійно стежити за кількістю води. Нижня частина кісточки завжди повинна знаходитися у воді.

Як виростити авокадо з кісточки й змусити його цвісти й родити вдома - всі секрети та правила
Як виростити авокадо з кісточки в домашніх умовах / скріншот

Перші корінці з'являться впродовж двох-шести тижнів. Коли вони будуть близько 4 см, кісточку можна пересаджувати у ґрунт. До слова, при пересаджуванні в землю необов'язково видаляти кісточку з паростка - авокадо і так прекрасно ростиме.

Як виростити авокадо з кісточки в домашніх умовах - відео:

Коли і як цвіте авокадо

Дерево авокадо цвіте приблизно у віці 5-7 років. Якщо його прищепити то, перші квіти можна побачити і через три роки. В цей час його крона покривається великою кількістю білих або жовтуватих квітів. Виглядають вони досить непоказно - квіти дрібні, зеленувато-жовтого кольору і зібрані в короткі пучки-парасольки.

Квітуче авокадо
Квітуче авокадо / скріншот відео Youtube
Як цвіте авокадо
Як цвіте авокадо / скріншот відео Youtube

Деякі квітникарі кажуть, що будь-яке родюче дерево рано чи пізно зацвіте і дасть плоди, а прищеплюють їх для того, щоби плоди були такими, як ви хочете - тобто не дикими, а солодшими або більшими за розміром. Через те що авокадо - дике дерево, тому щеплення воно не потребує.

читайте такожЯк змусити орхідею цвісти рясно і пишно - відправляємо рослину "в заслання"

Як прищипувати авокадо

Прищипувати авокадо потрібно тоді, коли рослина виросте приблизно до 50-70 см і з'являться перші 6-8 листочків. Після прищипування верхівки з'являться бічні гілочки. Нові пагони потрібно прищипувати після 4-6 листочків. Краще цю процедуру проводити у весняний період, тоді за півтора-два роки у вашого деревця буде красива пишна крона.

Як змусити авокадо з кісточки цвісти

Як і будь-яка інше рослина, дерево авокадо зацвіте, якщо його умови проживання будуть близькі до ідеальних:

  • температура повітря в приміщенні повинна бути не менше 22-25 градусів тепла;
  • авокадо любить світло, але попадання прямих сонячних променів краще уникати, щоби листя не отримало опіки;
  • листя авокадо потрібно якомога частіше обприскувати з пульверизатора водою;
  • під вазон з рослиною поставити піддон, який необхідно наповнювати водою. Якщо дерево перенасититься водою - листя авокадо пожовтіє, у разі її нестачі - буде коричневого кольору;
  • авокадо удобрюють в середньому раз на місяць, можна користуватися будь-якими комплексними мінеральними добривами або підгодівлею для цитрусових;
  • щороку навесні потрібно пересаджувати авокадо у вазон більшого розміру.

Як виростити авокадо з плодами

Виростити авокадо з кісточки з плодами в домашніх умовах досить важко, але теоретично можливо. Якщо рослина живе у вас вже 5-6 років і вам вдалося домогтися цвітіння, то потрібно допомогти квітам запилитися.

Для цього необхідно періодично проводити м'яким пензликом або ватним тампоном по квітках. Повторювати цю дію потрібно кілька разів, при цьому важливо не чистити інструмент. До слова, чим більше вдома квітучих дерев, тим імовірніше перехресне запилення.

Важливо знати: кожна квітка авокадо розкривається двічі. І хоча квітки двостатеві, в перший день цвітіння у них функціонують лише маточки. Щоби було простіше провести штучне запилення, потрібно вибрати кілька таких квіток і помітити їх. На наступний день вони розкриються знову, але будуть вже функціонувати як чоловічі. Завдяки поставленим міткам можна буде відшукати і спробувати перенести їхній пилок на сусідні жіночі квітки.

Чи є шанс отримати плоди з кісточки авокадо в домашніх умовах

Найкращі умови для зростання авокадо і для того, щоби дерево родило, це відкритий ґрунт і досить тривалий світловий день. Якщо ви вирощуєте авокадо вдома, то потрібно враховувати, що який би великий за розміром вазон ви не обрали, але забезпечити ідеальні умови навряд чи вийде. У дерева - стрижнева коренева система, тому нормальний ріст для неї у квартирних умовах забезпечити неможливо. Тому коріння рослини буде недорозвиненим, а це означає, що дерево недоотримуватиме всі потрібні йому речовини.

Але навіть якщо вам не вдасться виростити плоди авокадо з кісточки, дерево відмінно виглядатиме як декоративне, адже в дорослому віці воно має досить ефектний вигляд.

Раніше Главред писав про те, що сигаретний попіл - унікальне добриво для кімнатних рослин. Як його застосовувати і в чому користь, читайте тут.

Макуху кави також можна використовувати як добриво для домашніх квітів. Як застосувати кавову гущу, читайте тут.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти