Фіалки стануть "жирними" та неймовірно квітучими: як удома приготувати незвичайне добриво для квітів

28 листопада 2021, 03:50оновлено 16 лютого 2022, 11:50
Якщо ваша улюблена рослина погано росте і виглядає якоюсь чахлою, можна спробувати підгодувати її за рецептом, яким користувалися наші бабусі.
фіалка
Якщо поливати квіти "м'ясною водою", дуже скоро ви їх просто не впізнаєте / Фотоpixabay.com

Яке добриво є найкращим для кімнатних квітів - запитання, звичайно, непросте. Все залежить від того, з якою проблемою ви зіткнулися. У спеціалізованих магазинах можна знайти масу добрив для домашніх рослин на всі випадки життя. Але іноді замість того, щоби бігти в магазин, можна скористатися перевіреними "бабусиними" методами.

Досвідчені квітникарі кажуть: якщо ваша улюблена рослина погано росте і виглядає якоюсь чахлою, можна спробувати підгодувати її "м'ясною водою".

Як приготувати м'ясну воду для квітів

Щоби приготувати добриво для кімнатних рослин в домашніх умовах, досить просто злити сік, який виділяється при розморожуванні фаршу, м'яса (курки, яловичини) або риби. Також можна використовувати воду, в якій мили свіже м'ясо. Якщо розбавити її звичайною відстояною водою, то вийде органічне фосфорно-калійне добриво.

відео дня

Використовувати м'ясну воду для квітів потрібно свіжою. Зберігати її не можна, оскільки вона протухне, а земля може закиснути.

Як приготувати м'ясну воду для квітів без запаху

Деякі квітникарі при використанні м'ясної води як добрива для рослин стикаються з однією проблемою - неприємним запахом від вазона. Але якщо добриво правильно приготувати, то такої неприємності вдасться уникнути.

Для цього потрібно злити м'ясну воду в будь-яку ємність - пляшку або банку. Додати туди біопрепарат Байкал, закрити і поставити в тепле місце. Можна додати кілька порцій крові.

Корок не повинен щільно прилягати до пляшки, щоби виходили гази. Через три місяці запах зникне повністю.

Потім розчин потрібно прокип'ятити в алюмінієвій каструлі та перелити в пляшку. Домашнє добриво для квітів потрібно використовувати по 1-2 ч. ложки на 1 л води при кожному поливі.

Щоби підгодівля була ще збалансованішою, можна додати в пляшку мінеральні добрива.

читайте такожВдома запанує гармонія: дешеве і перевірене добриво змусить фіалки цвісти цілий рік

Чому вода від розмороженого м'яса "працює"

Завдяки присутності крові вода насичується залізом і магнієм. При цьому залізо має хелатну форму (з'єднання іонів заліза з амінокислотами). Саме таке залізо найкраще засвоюється рослинами.

Завдяки залізу рослина краще росте. Крім того, утворюється хлорофіл – пігмент, необхідний для фотосинтезу. Також він надає листю зелений колір.

Якщо рослина страждає від нестачі заліза, то, найімовірніше, листя буде вицвітати, розвиватиметься хлороз. Коли недостатньо магнію, страждає коренева система.

читайте такожЯк змусити фіалку цвісти: влаштовуємо сенполії "лазню"

Які квіти можна поливати м'ясною водою

Прекрасно реагують на підгодівлю м'ясною водою фіалки, герані, традесканції, хлорофітуми, бегонії, а також однорічні садові квіти - петунії, добелія, чорнобривці.

Підійде це домашнє добриво для кімнатного винограду і троянд. А ось маранту, спатифиллюм, калатею, фікус та інші рослини, які не люблять органічні добрива, м'ясною водичкою підгодовувати потрібно з обережністю.

Загалом, м'ясна вода більше корисна для декоративно-листяних рослин. Якщо нею часто підгодовувати квітучі рослини, то вони "жирітимуть" - з'явиться багато листя, але мало самих квітів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти