Коли правильне харчування шкодить: 5 неочевидних фактів, в які пора перестати вірити

15 листопада 2021, 20:14
На просторах Інтернету ви можете знайти чимало дієт або порад по правильному харчуванню. Але не всі вони дійсно принесуть користь організму.
схуднення, дієта
Як не варто харчуватися / Фото pixabay.com

Instagram-блогери, ведучі на ТБ, сусіди по дому ─ кожен норовить дати чергову "корисну" пораду по правильному харчуванню та порекомендувати дієту від "популярного дієтолога" на шквал як схуднути за тиждень.

Незалежно від того, яку мету ви переслідуєте, схуднути або оздоровиться, важливо розуміти дрібниці, які можуть збити вас зі шляху. Аби не слідувати шкідливим звичкам, ми вирішили поділитися з вами найпопулярнішими "правилами схуднення", які тільки погіршать здоров'я.

Як не варто харчуватися

Без жирів

Багато хто вважає, що жири зайві в раціоні, і дотримуються харчування без цієї складової. Тоді як жири – дуже важливі макроелементи, які забезпечують почуттям ситості, знижують рівень поганого холестерину і додають поживні речовини.

відео дня

Головне, вміти відрізняти корисні і шкідливі жири. До правильних відносяться оливкова олія, мигдаль, арахісове масло і авокадо.

Авокадо
Авокадо містить корисні жири / depositphotos

Їжа після тренування

Після тренування в спортзалі або вдома організм буде відчайдушно вимагати вуглеводи, часто це проявляється у вигляді неконтрольованого бажання з'їсти цілий торт або що-небудь подібне. Щоб запобігти цьому, багато пийте під час і після занять спортом. Ваш голод дійсно може бути спрагою.

Також не варто сідати за приймання їжі з думкою, що ви спалили багато калорій, і можете дозволити собі все.

Брак вуглеводів

еда_фрукти_ківі
Додайте в раціон корисні вуглеводи / 1zoom.ru

Міф про те, що саме вуглеводи є винуватцями зайвої ваги, дуже популярний. Саме тому багато років в моді були Низьковуглеводні дієти. Але насправді вуглеводи не завжди шкідливі. Їжа, яку ви вживаєте, має значення. Наприклад, фрукти і молочні продукти містять прості вуглеводи, дуже відрізняються від печива і тістечок.

Річ у тому, що перероблені солодощі містять рафінований цукор і не мають поживних речовин. До того ж вуглеводи забезпечують організм енергією. Тому їх обов'язково слід додати в раціон.

Занадто багато білка

Якщо ви намагаєтеся схуднути, без білка нікуди. Він відповідає за нарощування м'язової маси і спалює калорії в стані спокою. Проте його надмірне вживання буде шкідливим. Білкові дієти можливо ефективні при схудненні, але вони можуть стати поштовхом до появи багатьох захворювань, наприклад, підвищують ризик утворення каменів у нирках, серцевих захворювань і раку товстої кишки.

Для тих, хто регулярно займається спортом, норма білка на кілограм ваги тіла становить 1,2 – 1,7 грама.

Дієта
Слідкуйте за кількістю спожитого білка / Womenlikes

Жорстке скорочення калорій

Дефіцит калорій не принесе швидких результатів, як багато хто думає. Дослідження, опубліковане в журналі Psychosomatic Medicine, показало, що жорстка низькокалорійна дієта не сприяє зменшенню ваги в довгостроковій перспективі через кортизол – гормон стресу, який активно виробляється під час такого "схуднення".

Він запускає в організмі процес накопичення жирів, особливо в ділянці живота. До того ж під час низькокалорійного харчування сповільнюється метаболізм та є брак енергії. А постійне почуття голоду призведе до "зривів", які зумовлять лише появу ваги, але не схуднення.

читайте також7 гріхів тих, хто на дієті: уникайте цих поширених помилок, якщо хочете схуднути

Часто люди сумніваються в тому, чи корисно пити каву, чай або інші напої з ранку. Главред розповідає, з чого слід починати день і як зробити раціон здоровим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти