Що робити, якщо бегонія не цвіте: як змусити рослину випустити бутони

25 січня 2022, 19:08
Як доглядати за бегонією, щоби вона цвіла - питання, яке ставив собі не один квітникар. Рослина не примхлива, але любить, щоби з нею трохи "поняньчилися".
бегонія
Бегонія - це чудова троянда без шипів / Фото pixabay.com

Бегонія - королева кімнатних рослин, вона виглядає просто розкішно під час цвітіння, створюючи навколо себе атмосферу свята. Її називають "трояндою без шипів", адже квітки бегонії дійсно нагадують бутони троянди, інші - схожі на гвоздику або півонію. Квіти бегонії бувають великими і дрібними, простими і махровими, а колірна гамма величезна - від білого, жовтого, рожевого, червоного і до всіляких перехідних відтінків.

Втім, не кожному квітникарю вдається насолодитися такою красою. Можна роками тримати вдома цю рослину, але так і не побачити буйство фарб. Виникає резонне запитання - чому бегонія не цвіте? Відповідь проста: найімовірніше, догляд за бегонією залишає бажати кращого.

Чому бегонія не цвіте в домашніх умовах

Бегонія не цвіте з безлічі причин:

  • рослина знаходиться в тіні;
  • неправильний полив і сухе повітря;
  • у бегонії не було періоду спокою;
  • рослину атакували шкідники;
  • бегонії не вистачає добрив або, навпаки, спостерігається їхній надлишок;
  • спалена коренева система.

Бегонія - догляд і полив, температура і вологість

Бегонія - світлолюбна рослина. При цьому прямі сонячні промені зашкодять листю, тому влітку потрібно влаштувати рослині розсіяне освітлення.

Щоби змусити бегонію цвісти, необхідно виставити вазон з рослиною на підвіконня на південно-східних або південно-західних вікнах і забезпечити додаткове освітлення, якщо сонячний день короткий.

Бегонія відчуває стрес під час коливань температур, тому рослину не потрібно ставити на протязі. Комфортна температура для бегонії - це +22 градуси у весняно-літній період і +15 градусів - у зимовий.

Якщо ваша бегонія не цвіте, то уважно огляньте рослину. Якщо підсихають кінчики листя, то рослині явно не вистачає вологи. Потрібно ввести постійний полив невеликими порціями. При цьому зливати зайву воду з піддону і стежити за тим, щоби ґрунт не розкисав і не пересихав.

Бегонія не любить сухе повітря і не буде цвісти в такому приміщенні. Щоби виправити ситуацію, поставте поруч з вазоном змочений мох-сфагнум або ємність з водою. Щоби зволожити повітря в квартирі взимку, повісьте на батарею вологий рушник - це ідеальний варіант, щоби змусити бегонію цвісти.

Змусити бегонію цвісти можна, удобривши комплексом мінералів. Але важливо пам'ятати, що бегонія не цвіте від надлишку азоту, тому його потрібно виключити в період закладки бутонів.

читайте такожЯк змусити "жіноче щастя" рясно і пишно цвісти - влаштовуємо рослині SPA-процедури

Як змусити цвісти бегонію в домашніх умовах

Змусити бегонію цвісти вдома можна. Потрібно лише дотримуватися всіх перерахованих вище правил і піти на невелику хитрість - влаштувати рослині період спокою.

Як відправити бегонію на період спокою:

  • скоротити освітлення до 7 годин на день;
  • накривати бегонію непрозорим рушником або ковпаком;
  • температуру повітря знизити до 17 градусів в денний час;
  • поступово скорочувати полив.

Потім, щоби домогтися цвітіння бегонії, потрібно поступово збільшувати обсяги зволоження і освітлення й переставити рослину в тепле місце. Підвищувати температуру повітря м'яко.

Оптимальний період спокою у бегонії - з середини-кінця листопада до середини-кінця лютого.

Коли і скільки цвіте бегонія

У досвідчених квітникарів виходить насолоджуватися цвітінням бегонії по півроку-рік. Перші бутони можуть сформуватися в кінці квітня, в травні вони зацвітуть. В такому випадку рослина порадує цвітінням до жовтня.

Щоби домогтися пишного цвітіння бегонії фахівці радять зрізати всі жіночі квіти (тому що вони забиратимуть сили для формування "коробочки" з насінням) і підгодовувати рослину тричі на місяць.

Як визначити чоловічі та жіночі квіти у бегонії, дивіться на відео:

І ще одна порада: бегонія – рослина, яка ніколи не зацвіте, якщо їй не створили всі умови для періоду спокою. При цьому вона не любить, коли її "будять" її завчасно.

Раніше Главред писав, як виростити цибулинні квіти вдома. Наприклад, гіацинт вдома у горщику стане чудовою прикрасою будь-якого інтер'єру.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти