Чи можна дитині йти в дитячий садок, якщо у неї нежить - відповідь доктора Комаровського

17 жовтня 2021, 02:22
Соплі - це прояв ГРВІ, тому дитина з нежитю є заразною. Причому заразити когось вона може ще за два дні до того, як хвороба стала проявлятися.
застуда, хвороба, грип, діти
Комаровський закликав перестати лікувати ГРЗ ліками / Фото pixabay.com

Відомий український педіатр Євген Комаровський відповів на запитання, яке хвилює багатьох батьків – чи можна вести дитину в дитячий садок, якщо у неї нежить.

За словами лікаря, соплі - це прояв гострої респіраторної вірусної інфекції, тому дитина з нежитю заразна. Причому заразити когось вона може ще за два дні до того, як у неї з'явилися соплі, сказав Комаровський. Згідно із законом, в дитячий садок можна приводити лише здорових дітей. Але в силу того, що нормальна дитина в середньому хворіє на ГРЗ 6-9 разів на рік, значить щонайменше третину року в неї буде нежить.

Комаровський зазначив, що в інших країнах світу нежить, температура і запалене горло – не привід сидіти вдома.

"Потрібно створити в дитячих садках такі умови, за яких можна хворіти без страху. Коли соплі – не привід сидіти в групі, в духоті... для цього потрібно дотримуватися закону, згідно з яким діти повинні гуляти на вулиці щонайменше чотири години на день. А температура в спальні повинна бути 18-20 градусів. Якщо це не виконувати, то соплі в дитячому садку стають катастрофою. Якщо ви привели дитину в дитячий садок із соплями, і вона там не гуляє, а спить в сухій і теплій спальні, то ви отримаєте ускладнення", - зазначив педіатр.

За словами лікаря, вихід можна знайти, особливо в приватних дитячих садках. Для цього батьки повинні домовитися, що вони спокійно приводять дітей з нежитю, і там малюки ведуть активний спосіб життя.

"Часто хворіти на ГРЗ корисно. При цьому некорисно часто лікувати ГРЗ", - додав Комаровський.

Якщо дитина підхопила ГРВІ, то батькам потрібно її тепло одягнути, добре напоїти, провітрити та зволожити кімнату, промити ніс сольовим розчином. Таке лікування призведе до того, що дитина одужає за 4-5 днів.

"Але якщо дитина після кожного чиха, після кожної нежиті отримала десять ліків і залишилася вдома в гірчичниках і банках парити ноги і робити інгаляції, то це шкідливо", - сказав педіатр.

читайте такожКомаровський пояснив, як правильно лікувати часті застуди у дітей

Він закликав перестати лікувати ГРЗ ліками.

"У ГРВІ немає нічого страшного, це лише тренування імунної системи", - заявив Комаровський.

Педіатр додав, що якщо дотримуватися його порад, то в дитячому садку дитина сформує хороший імунітет і в школі у неї таких проблем не буде.

Як повідомляв Главред, раніше Євген Комаровський розповів, чи заразна людина після вакцинації від коронавірусу і чи можна захворіти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти