Незвичайні види зелені, які обов'язково варто посадити на дачі - ТОП-3

20 липня 2022, 12:25
Якщо набридли звичні кріп та петрушка, то посійте в городі суничний шпинат, амарант і кервель. Вони невибагливі в догляді та є джерелом вітамінів.
Суничний шпинат, амарант
Суничний шпинат, амарант і кервель обов'язково варто посадити в городі / Фото ua.depositphotos.com

На будь-якій дачній ділянці прийнято садити зелень, адже вона незамінна при приготуванні практично всіх страв круглий рік. Якщо вам набридли звичні кріп і петрушка, то можете спробувати посадити незвичайні види зелені.

Суничний шпинат

У цієї рослини багато назв, зокрема її називають шпинатом-малиною або шпинатом багатолистним. Це однорічна овочева зелень, яка має вельми загадковий зовнішній вигляд.

Чим корисний шпинат суничний? За наявністю заліза шпинат-малина - це справжній чемпіон серед овочевих культур. Крім того, містить білки, моно- і дисахариди, багатий набір вітамінів, мікро- і макроелементів.

відео дня

Листя шпинату-малини можна додавати в салати, консервувати (солити, маринувати, заморожувати). Також з листя можна готувати супи і котлети. З ягід суничного шпинату вичавлюють сік, варять компоти, роблять варення, прикрашають ними гарніри і другі страви, пудинги.

Суничний шпинат
Суничний шпинат / Фото ua.depositphotos.com

Як вирощувати шпинат суничний

Шпинат-малина невибагливий і холодостійкий. Прекрасно росте навіть на піску. Посів у ґрунт проводять, щойно зійде сніг. З появою двох справжніх листочків сходи проріджують, видаляючи найслабкіші паростки.

Шпинат можна висівати насінням і під зиму (за аналогією з іншими однорічними зеленими культурами).

читайте такожЧому не варто викидати шкаралупу волоського горіха: як застосувати відходи вдома й на дачі

Кервель

Кервель - це однорічна холодостійка скоростигла і дуже невибаглива рослина.

Чим корисний кервель:

  • є джерелом білка, вітаміну С, рутина, мінеральних солей, аскорбінової кислоти;
  • легко перетравлюється і добре засвоюється організмом;
  • покращує апетит і благотворно впливає на роботу органів травлення.

Кервель можна додавати в салати. Його аромат і смак добре поєднується зі свіжими огірками та помідорами, молодою картоплею, зеленим горошком, птицею і свининою, смаженою і тушкованою рибою.

Кервель ажурний
Кервель ажурний / Фото Вікіпедія

Як виростити кервель

Кервель росте на будь-яких некислих ґрунтах. Якщо ґрунт легкий та родючий, урожай буде вище. Кущики кервеля виходять схожими на зелені кулі діаметром понад 20 см.

Кервель любить затінені ділянки, тому його можна вирощувати під плодовими деревами.

У разі нестачі вологи в ґрунті швидко зацвітає, а зелень грубіє і набуває неприємного присмаку.

Перед посівами ґрунт потрібно перекопати, внести компост (з розрахунку одне відро на 1 кв.м) і комплексне мінеральне добриво.

Після намочування насіння сходи з'являються на 10-12 день. Коли рослина підросте до 5 см проводять проріджування. Для безперервного отримання свіжої зелені кервель висівають багаторазово, приблизно кожні 20 днів.

Амарант

Амарант - ще один незвичайний, але дуже корисний вид зелені. У його складі є унікальний білок вищої якості, що містить незамінну для людського організму амінокислоту. В Японії поживність зелені амаранту порівнюють з м'ясом кальмара.

Чим корисний амарант:

  • Відвар з квіток амаранту підвищує імунітет організму, виводить з нього всі шлаки, відновлює клітини печінки, перешкоджає виникненню ракових пухлин, розщеплює жири і допомагає швидкому схудненню.
  • Відновлює роботу щитовидної залози і органів внутрішньої секреції.
  • Регулярне вживання амаранту призводить до зниження холестерину і цукру в крові, сприяє зміцненню стінок судин і нормалізації роботи сечостатевої системи.
  • Благотворно впливає на серце і артеріальний тиск.
  • Заспокоює аритмію і тахікардію.

За смаком молоде листя амаранту схоже зі шпинатом. Його вживають в свіжому, сушеному консервованому вигляді. Використовують в салатах, супах, м'ясних і рибних стравах, в приготуванні соусів, запіканок, в якості начинки для пирогів.

З квіток варять компоти, а також додають їх у вино та коктейлі. З них виходить смачне варення, особливо з додаванням лимона.

амарант
Амарант / Фото ua.depositphotos.com

Як виростити амарант

На початку травня насіння амаранту можна сіяти одразу в ґрунт. Насіння амаранту дуже дрібне, тому його перемішують з піском в співвідношенні 1:3 і сіють маленькими дрібками.

У перший місяць рослини будуть розвиватися дуже повільно, потім зростання прискорюється так, що амарант за добу виростає на 5-7 см.

Амарант росте заввишки до метра з довгими дуже красивими квітками, забарвленими в яскраво-червоний або темно-бордовий колір. Садити цю рослину потрібно на відкритому та добре освітленому місці.

Амарант має потужну кореневу систему, тому до найближчих грядок має бути відстань не менше двох метрів, інакше амарант може "віднімати" поживні речовини у інших культурних рослин.

Раніше Главред писав, як виростити кріп без парасольок і чому кріп жовтіє прямо на грядці та як з цим боротися.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти