Чому хвороба Альцгеймера швидко прогресує - відповідь вчених

2 листопада 2021, 01:45
Дослідники проаналізували посмертні зразки мозку пацієнтів з хворобою Альцгеймера і результати спеціального томографічного сканування пацієнтів.
Хвороба Альцгеймера
Хвороба Альцгеймера / Audie Dewey / flickr.com

Міжнародна команда під керівництвом дослідників Кембриджського університету виявила, що нейродегенеративне порушення у самій початковій стадії хвороби Альцгеймера зачіпає одночасно кілька областей мозку, а не починається в одній точці. І саме тому у людей відносно швидко прогресує деменція. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Science Advances.

Дослідники проаналізували посмертні зразки мозку пацієнтів з хворобою Альцгеймера, а також результати ПЕТ-сканування живих пацієнтів, які варіювалися від людей з легкими когнітивними порушеннями до пацієнтів з повномасштабною хворобою Альцгеймера. При хворобі Альцгеймера білки тау і бета-амілоїди утворюють бляшки і агрегати, які провокують загибель клітин мозку. Це призводить до втрати пам'яті, змін особистості і труднощів у виконанні повсякденних дій.

Дослідники виявили, що головним механізмом, який контролює швидкість прогресування хвороби Альцгеймера, є поява агрегатів в окремих областях мозку, а не поширення агрегатів з однієї області в іншу. За словами вчених, результати дослідження можуть стати в нагоді для розробки методів лікування хвороби Альцгеймера, від якої страждають близько 44 мільйонів чоловік по всій планеті.

відео дня

читайте такожВчені з'ясували, як пов'язана популярна рослина і хвороба Альцгеймера

Нагадаємо, раніше вживання кави дуже сприятливо позначається в лікуванні деяких захворювань - до такого висновку прийшли дослідники, за даними дослідників з Університету Балтімора, регулярне вживання кави покращує довготривалу пам'ять.

А оскільки кава знижує відкладення білка в головному мозку, особливо це стосується людей з ризиком розвитку деменції і хвороби Альцгеймера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти