Мандрівник з глибини століть: Авраменко розповів про звук-непосиду в мові

13 липня 2023, 09:40
345
Звук "ф" - запозичений. Він прийшов до нас разом з буквою і з грецькими перекладами Біблії, пояснює лінгвіст Олександр Авраменко.
Авраменко, книга
Авраменко пояснив, звідки взявся українською мовою звук "ф" / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com і скріншот

Звук, який позначається літерою "ф", в українську мову "приподорожував" з грецької мови – ще багато століть тому з перекладів "Біблії". Про це у своєму проєкті для телеканалу 1+1 "Вчимо українську" заявив відомий лінгвіст і педагог Олександр Авраменко.

"Звук "ф" ми запозичили. Він прийшов до нас разом з відповідною буквою і з грецькими перекладами Біблії ще тисячу років тому. Але довго українці не приймали його. Грецьке ім'я "Філіп" відомо у нас як "Пилип", а "Фома" - як "Хома". Тобто незвичний для слов'ян звук. П, Х або навіть ХВ. У різних діалектах чуємо "конхвета" замість "конфета", "хвея" замість "фея", "Хведір" замість "Федір". Загалом, друзі, якщо чуєте слово зі звуком "Ф" – то знайте, що воно іншомовного походження", – пояснює він.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український вчитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле - і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників та посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше мовознавець Авраменко пояснив, чому ми неправильно вживаємо слово "примушувати". Досить часто ми використовуємо це слово не в тому значенні, яке воно має насправді, і навіть не здогадуємося про це.

Також раніше Авраменко пояснив, що означає слово "звитяга" і чому ми неправильно його вживаємо. Слово "звитяга" під час війни в Україні вживається часто, але не всі знають, що воно точно означає.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти