Пігулки вживають "під час їди", а не "під час їжі": Авраменко пояснив, чому так

30 червня 2023, 05:05оновлено 2 липня 2023, 20:30
12539
Багато хто вважає, що казати "вживати пігулки під час їди" - неправильно, бо слово "їда" - русизм.
Александр Авраменко, украинский язык
Чому правильно говорити українською "вживати пігулки під час їди" / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Кожен українець повинен знати українську мову. Вона вважається однією з наймилозвучніших мов світу. Однак вона така багата, що вивчати українську мову можна все життя.

В українській мові є такі питання, відповідь на які знає далеко не кожен. Тут не обійдеться без уроків української від професіоналів.

Якщо вам подобаються цікаві та незвичайні експрес-уроки української мови, то ми пропонуємо вам прочитати матеріал: Ви точно здивуєтесь: що означає слово "андрути" в українській мові.

Так, наприклад, дуже цікавим є питання про те, як говорити правильно - вживати пігулки "під час їжі" чи "під час їди". На це питання відповів відомий український мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Багато хто вважає, що слово "їда" - це русизм, тому каже "вживати пігулки після їжі". Однак це неправильно.

Правильним варіантом буде фраза "вживати пігулки під час їди".

"Їжа - те саме, що і страва. Ми ж не кажемо: "Вживати пігулки під час страви". А ось їда - це процес споживання страви. Тому слід говорити: "Вживайте пігулки до їди, під час їди або ж після неї", - пояснив Авраменко.

Дивіться відео про те, чому правильно говорити "вживати пігулки під час їди":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше повідомлялося, що означає слово "рунделик" в українській мові. Це діалектичне слово. І воно означає предмет, який є ледь не на кожній кухні.

Також ми розказували про те, що в українській мові означає слово "заступ". Це слово з діалекту і воно означає предмет, який багато хто використовує на городі або в садку.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти