Воскресить навіть майже мертву квітку: як приготувати вдома дешеве і найефективніше добриво

16 лютого 2022, 05:00
Касторова олія - натуральний засіб, що повинен бути у кожного квітникаря. З нього можна приготувати універсальне добриво для кімнатних квітів.
1644917302-8334.jpg
Касторова олія - одне з найефективніших добрив для квітів / ua.depositphotos.com

Рослини потребують вітамінів не менше людей, адже з часом вони забирають з ґрунту всі поживні речовини та починають голодувати. Якщо не вносити добрива, то і кімнатні, і вуличні рослини будуть повільно рости, листя опадатиме, а про цвітіння можна буде лише мріяти. Перевірене добриво для кімнатних квітів можна приготувати в домашніх умовах. Знадобиться лише касторова (рицинова) олія та вода.

Касторову олію як добриво можна використовувати для всіх видів кімнатних квітів, при вирощуванні розсади і навіть для підгодівлі дерев.

Коли застосовувати касторову олію як добриво

  • сповільнилося зростання рослини;
  • опадає листя;
  • рослина довго не цвіте і не формує бутони.

Також касторова олія буде корисною після пересадки квітів, в період адаптації до нових умов.

Крім того, добриво захищає квіти від збудників багатьох фітозахворювань.

Коли не можна застосовувати касторку як добриво для квітів

  • у період анабіозу — взимку багато рослин уповільнюють зростання, і штучна стимуляція цвітіння може збити життєвий цикл;
  • у нерозбавленому вигляді — концентрована олія залишає опіки на кореневищі й пагонах.

Касторка для квітів - користь

Касторова олія вважається дуже ефективним добривом для квітів. З її допомогою можна прискорити зростання рослини, збільшити розмір листової пластини, продовжити цвітіння. При цьому бутони будуть більшими й пишнішими, з'явиться нове листя та пагони.

Досвідчені садівники кажуть, що касторка воскресить навіть практично мертві рослини, які кілька років не отримували жодної підгодівлі й не разу не були пересаджені в новий ґрунт.

Як приготувати добриво для квітів з касторки в домашніх умовах

Щоби приготувати добриво, потрібно розчинити в літрі води чайну ложку касторової олії. Цим розчином можна як обприскувати листя рослин, так і поливати їх під корінь.

Майте на увазі, що касторка не розчиняється у воді. Тому розчин потрібно гарненько збовтати й одразу ж вносити у ґрунт.

Важливий момент: щоби не обпекти коріння рослини, спочатку потрібно полити квітку звичайною водою, а потім вже розчином із касторкою.

Ця підгодівля найефективніша в період формування бутонів.

Нагадаємо, вода з акваріума - універсальне добриво для кімнатних квітів. Справа в тому, що в посліді риб міститься азот і фосфор, що робить цю воду відмінною підгодівлею для будь-яких рослин, в зокрема і для орхідей, і навіть для розсади.

Раніше Главред писав, що цукор допоможе надовго зберегти свіжість букета зрізаних троянд. Щоби троянди довше стояли у воді, можна використовувати і інші лайфхаки. Ці способи доступні кожному, адже знадобиться лише те, що завжди є під рукою.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти