Листя буде зеленим і пишним, а жовтизна зникне: простий рецепт "живої води" для кімнатних квітів

7 грудня 2021, 16:20оновлено 8 грудня 2021, 12:22
Через короткий час після початку поливу рослин водою з акваріума вони почнуть добре рости і зацвітуть. Акваріумною водою можна удобрювати навіть орхідеї.
акваріум
Акваріумна вода - універсальне добриво для квітів / Фото ua.depositphotos.com

Якщо ви любитель кімнатних квітів і крім цього у вас є ще й рибки в акваріумі, то не поспішайте зливати воду в раковину після його чищення, адже у вас під рукою універсальне добриво для кімнатних квітів. Справа в тому, що в посліді риб міститься азот і фосфор, що робить цю воду відмінним добривом для будь-яких рослин, зокрема і для орхідей, і навіть для розсади.

Акваріумна вода для поливу квітів - користь

Вода з акваріума містить велику кількість корисних речовин. Зокрема, до її складу входить фосфор, який бере участь у побудові клітин, сприяє росту й впливає на процес енергообміну, передає aqua-south.ru.

Також за участю фосфору активізується метаболізм, підтримується фотосинтез, дихальна функція, процес бродіння. Фосфор збагачує ґрунт, і рослини отримують більше поживних речовин.

В акваріумний воді містяться бактерії Nitrosomonas і Nitrosocоссus. Вони створюють відповідну мікрофлору. Крім того, до складу води входить сечовина. Речовина виступає в якості азотного добрива. Завдяки йому рослини нормально розвиваються.

Плюси використання акваріумної води як добрива для кімнатних квітів:

  • вода з акваріума не містить хлору;
  • вона підходить для поливу, оскільки має кімнатну температуру;
  • ступінь чистоти рідини неважлива, навіть навпаки - чим більше вона каламутна, тим краще живить рослини;
  • переборщити з таким добривом неможливо - у воді ідеальний баланс корисних речовин.

За своїми властивостями вода з акваріума близька до річкової. Якщо використовувати її на регулярній основі, то рослини почнуть добре рости і покращиться їхній зовнішній вигляд - листя буде зеленим і пишним, а жовтизна зникне. Крім того, акваріумна вода сприяє цвітінню.

Є й один мінус від підгодівлі кімнатних рослин акваріумною водою - можуть з'явитися мошки, оскільки ґрунт буде насичений органічними речовинами.

читайте такожЦей спосіб врятує напівзасохлі квіти: як застосовувати просте добриво, яке є в кожній аптечці

Чому акваріумна вода "працює"

В акваріумі живуть риби, розвиваються водорості й бактерії - це свого роду "жива вода".

Забезпечує відповідні умови для корисних мікроорганізмів і насичує воду киснем спеціальний фільтр. Він є обов'язковим елементом для життя мешканців акваріума. Якщо фільтр відключити хоча б на кілька годин, то все живе там загине. Відповідно і використовувати таку воду для поливу не можна, тому що в цій воді не буде корисних речовин, адже відсутні мікроорганізми.

Яку акваріумну воду можна використовувати для поливу

Для того, щоби переконатися в тому, що вода з акваріума буде корисною для рослин, потрібно провести тест на вміст в ній деяких речовин. Набори для таких тестів продаються в зоомагазинах.

Передусім проведіть тест на аміак/амоній. Якщо їхній вміст в акваріумі невеликий, то така акваріумна вода цілком підійде як добриво.

Якщо ж тест на аміак/амоній показав підвищення концентрації цих речовин, то такою водою не лише не можна поливати кімнатні квіти, але вам ще й потрібно терміново рятувати всіх риб та інших мешканців акваріума від вірної загибелі.

Крім цього потрібно провести тести на наявність у воді з акваріума нітритів і нітратів. Перших має бути мало, а других, навпаки, досить багато.

В цьому випадку діє правило: чим менше в акваріумі рослин, тим більше нітратів. Якщо в акваріумі мало аміаку, амонію і нітритів, але є відчутна концентрація нітратів, то така вода відмінно підходить для рослин.

квіти
Акваріумна вода сприяє зростанню і цвітінню кімнатних рослин / Фото pixaby

Як поливати кімнатні рослини водою з акваріума

Досвідчені квітникарі кажуть, що полив акваріумною водою повинен відбуватися на регулярній основі - так позитивний ефект добрива буде одразу помітний. В середньому акваріумною водою поливають квіти раз на тиждень.

Якщо в рідині багато осаду, то гущу не варто використовувати занадто часто. Її потрібно розбавити відстояною водою, а потім використовувати.

Надмірно поливати квіти водою з акваріума не рекомендується, адже від надлишку вологи вони можуть загинути. Тому зберігайте режим поливу для кожної конкретної рослини залежно від пори року.

Дивіться відео: як поливати орхідеї акваріумною водою

Раніше Глвред писав про те, що сигаретний попіл - унікальне добриво для кімнатних рослин. Як його застосовувати та в чому користь, читайте тут.

Макуху кави також можна використовувати як добриво для домашніх квітів. Як застосувати кавову гущу, читайте тут.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти