Додайте трохи щастя в буденність: як прискорити синтез серотоніну і підняти настрій

20 листопада 2021, 19:18
Аби бути здоровим, потрібно правильно харчуватись і займатись спортом. Але що ж робити, щоб почуватись щасливим?
Щастя
Як стати щасливим / Pikabu

Холодними зимовими вечорами особливо важливо не допустити падіння рівня серотоніну – нейромедіатора головного мозку, який впливає на наш настрій, апетит, якість сну та активність. Але що робити, щоб відчувати себе щасливим?

На рівень вироблення серотоніну можна впливати. Саме це роблять антидепресанти, блокуючи зворотне захоплення нейромедіатора. Але антидепресанти виписуються лише в крайньому разі та строго за рецептом. А підвищити вироблення серотоніну можна й природним шляхом, говориться в статті "НВ".

Як стати щасливим

Фізична активність та здоровий раціон є ключовими факторами здорового організму. Не менш важливий також сон, адже саме він відповідає за відновлення організму.

відео дня

Дієтологиня Світлана Фус також запевняє, що здоров'я – як фізичне, так і психічне – безпосередньо пов'язане з функціонуванням осі кишківника — мікробіота – мозок. Про кишківник часто говорять як про "другий мозок". Зв'язок між ним та головним мозком науково доведений і має складний механізм взаємодії. У цьому ланцюзі ключову роль відіграє кишкова мікробіота, бере участь у багатьох важливих процесах:

  • виробництві вітамінів;
  • синтезі гормонів і регулюванні їх метаболізму;
  • освіті нейромедіаторів, що відповідають за роботу мозку.
Дієта
Харчування і спорт впливають на самопочуття / Womenlikes

Як працює гормон щастя

Гормон серотонін відносять до нейротрансмітерів – це хімічні речовини, що беруть участь в передачі інформації між клітинами нервової системи (нейронами), м'язами і залозами. 60-90% "гормону щастя" виробляється саме в шлунково-кишковому тракті. Коли кількість цього гормону в нормі, у вас хороше самопочуття і настрій.

Своєю чергою, дефіцит серотоніну ви відразу помітите, адже можете зіткнутися з порушеннями сну, апетиту, психічного стану.

Панорама щастя
Синтез серотоніну залежить від багатьох факторів / "ТСН"

Чому виникають порушення сну

Саме нестача серотоніну може стати причиною неспання. Річ у тому, що цей гормон бере участь в утворенні іншого гормону сну – мелатоніну. Це теж часто стає причиною депресій.

Як додати "гормон щастя"

Якщо ви хочете відчувати себе щасливими і бадьорими, дотримуйтесь цих рекомендацій:

  • Займайтесь спортом: приділіть увагу аеробному навантаженню, а саме бігу, плаванню, їзді на велосипеді.
  • Додайте у раціон продукти, багаті білком (рибу, яйця, бобові, яловичину, молочні продукти, тверді сорти сирів), клітковиною (овочі, фрукти, злакові та бобові) та жирами (рослинні олії, горіхи, насіння).
  • Подбайте про якісний сон, який повинен тривати 6 – 8 годин на добу, вчіться справлятись зі стресами та відпочивати.
  • Додайте сонця: для вироблення серотоніну потрібен ультрафіолет. Саме через відсутність сонячного світла люди частіше стикаються із депресіями взимку.
біг
Додайте бігу в життя / Фото pixabay.com

І, головне, дбайте про мікробіоту кишківника, годуйте її овочами та фруктами, адже саме корисні бактерії товстої кишки вносять свій істотний внесок в секрецію серотоніну.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти