Улюблений напій - ідеальне добриво для квітів: як застосувати чайну заварку і не вбити рослину

17 грудня 2021, 04:20
Якщо ви любите пити чай, не поспішайте викидати заварку. Це відмінне добриво для кімнатних квітів. Але щоби не погубити рослину, потрібно дотримуватися правил.
Кімнатні рослини
Чай - перевірене добриво для кімнатних квітів / Фото pixabay.com

Якщо у вас вдома завалявся прострочений чай, то не поспішайте викидати - його можна сміливо використовувати як добриво для кімнатних квітів. Також в якості підгодівлі можна використовувати чайну заварку, але важливо дотримуватися низки важливих правил.

Чай як добриво - в чому користь

Чай містить низку речовин, які дуже корисні для рослин:

  • калій - в разі його дефіциту листя обвисає та набуває блакитного відтінку;
  • кальцій - впливає на ріст листя і розвиток кореневої системи;
  • магній - у разі його нестачі листя жовтіє та передчасно опадає;
  • залізо - служить ліками від хлорозу, при якому листя втрачає зелене забарвлення.

Крім того, чай містить незначний відсоток марганцю, алюмінію, сірки, бору та інших мікроелементів.

відео дня

Якщо використовувати спитий чай як добриво, то потрібно врахувати, що використана заварка містить набагато менше мінеральних речовин, але все одно цілюще впливає на ґрунт.

Коли можна використовувати чай як добриво

Чайне листя - це екологічно безпечне добриво. Його можна використовувати в будь-якій фазі росту рослин. Великий плюс в тому, що воно має пролонговану дію та віддає елементи поступово.

Який чай не можна використовувати як добриво для квітів

Найкраще для удобрення рослин підходить крупнолистовий чорний і зелений чай.

Не варто використовувати для підгодівлі чай з ароматизаторами та неякісний чай з добавками барвників - це може нашкодити рослинам.

Якщо ви п'єте чай із цукром, перед використанням таку заварку необхідно промити, щоби у вазон не сповзлися мурахи. Крім того, цукор негативно впливає на розвиток кореневої системи.

Як приготувати добриво для квітів з чаю

Спитий чай викладається на сито та висушується. Зберігати можна в контейнері. Навесні чай можна застосовувати для різних цілей - перекопати з гґрунтом, внести в компост, просто підсипати під рослини.

Якщо ви будете використовувати чай як добриво на дачі, то рекомендується додавати 0,5 кг сухої заварки на один квадратний метр. До слова, перекопування ґрунту разом з чаєм зробить її "повітряною".

читайте такожЯк доглядати за грошовим деревом, щоби вдома були гроші

Як удобрювати чаєм кімнатні квіти

По-перше, якщо ви хочете підгодувати чаєм кімнатні квіти, то важливо врахувати, що дубильні речовини можуть підкислити ґрунт у вазоні. Спочатку переконайтеся, що ваші квіти потребують закислення ґрунту. Наприклад, можна зробити найпростіший аналіз за допомогою лакмусового папірця.

По-друге, не можна просто так висипати чайну заварку в вазон. Кімнатні квіти можуть серйозно постраждати, оскільки зверху на ґрунті утворюється вологий шар мульчі, яка швидко пліснявіє, створюючи сприятливі умови для появи дрібних ґрунтових мошок і патогенної мікрофлори.

Щоб ваші улюблені кімнатні рослини отримали максимум користі, краще використовувати спитий чай в якості настою для кореневої підгодівлі. Для цього один стакан висушеної заварки залити трьома літрами окропу, дати настоятися до охолодження.

Кімнатні квіти потрібно підгодовувати цим розчином, як при звичайному поливі.

читайте такожЦей спосіб врятує напівзасохлі квіти: як застосовувати просте добриво, яке є в кожній аптечці

Використаними чайними пакетиками можна протирати листя кімнатних рослин. Так ви не лише акуратно зможете очистити листя від пилу, але і підгодуйте квіти.

Ще один варіант використання використаної заварки для квітів - перетворити її на дренажний шар. Для цього спитий чай викладають на шар керамзиту, присипають ґрунтом і садять квітку. Коли коріння досягне нижнього шару ґрунту, частина заварки вже перегниє і послужить органічним добривом.

Раніше Главред розібрався, як приготувати перевірене добриво для орхідей в домашніх умовах. Йдеться про часникову воду.

Також ми писали про те, що сигаретний попіл - унікальне добриво для кімнатних рослин. Як його застосовувати і в чому користь, читайте тут.

Макуху кави також можна використовувати як добриво для домашніх квітів. Як застосувати кавову гущу, читайте тут.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти