Як українською красиво назвати ринковий кіоск: Авраменко озвучив милозвучне слово

17 червня 2023, 21:00оновлено 18 червня 2023, 17:42
106345
Олександр Авраменко закликав українців вивчати мову, яку передали нам наші предки.
Як українською красиво назвати ринковий кіоск: Авраменко озвучив милозвучне слово
Авраменко розповів, що означає слово "чарунка" в українській мові / Главред, фото: скриншот из видео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів про нові слова, які багато з нас навіть ніколи не чули. Зауважимо, що раніше Олександр Авраменко розповідав, як правильно називати різні види взуття. Мовознавець неабияк здивував глядачів, коли сказав, як називаються шльопанці.

"Сьогодні будемо збагачувати свій словник. Ось уявіть. Ви прийшли в спортзал, віддаєте на рецепції свою картку, а вам видають браслет з ключем для індивідуальної шафки. От скажіть. Звідки беруть браслет? Куди кладуть вашу картку? У комірку", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Окрім того, слово комірка можна замінити на слово чарунка. Як підкреслив мовознавець, це слово здавна живе в українській мові.

"Ви вийшли зі спортзалу і вирішили підкріпитися фруктами. А їх продають де? Як називається легка будівля для тимчасової торгівлі? Палатка? Намет? Кіоск? Прилавок?", - запитав він.

Авраменко закликав громадян запам'ятати гарне українське слово – ятка.

Окрім того, мовознавець запитав в українців, як правильно назвати "напильник". Він пояснив, що цей інструмент має такі назви: напилок або терпуг.

Як українською красиво назвати ринковий кіоск: Авраменко озвучив милозвучне слово
скріншот

Насамкінець Авраменко закликав українців вивчати мову, яку передали нам наші предки.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко розповів про слово "паляниця", яке російські загарбники не можуть вимовити. Саме тому, в часи війни це слово стало маркером – свій-чужий.

Також Авраменко присвятив один із своїх уроків найрезонанснішій зміні у правописі. Так, мовознавець запропонував пройти невеличкий тест. Як би ви написали по батькові від імені Ігор: Ігорович, Ігоревич, Ігорьович?

Дивіться відео, в якому Олександр Авраменко розповів про колоритні фразеологізми:

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти