Омікрон менше інших штамів COVID-19 б'є по легенях - вчені

2 січня 2022, 00:51
Причиною ситуації, що склалася дослідники вважають білок TMPRSS2, який міститься в клітинах легені і допомагає штаму Омікрон проникнути всередину організму.
коронавірус Омікрон
Омікрон менше інших штамів COVID-19 б'є по легенях - вчені / Reuters

Група японських і американських вчених опублікувала звіт про експерименти з хом'яками, мишами, які стосувалися штаму Омікрон. Про це повідомляє авторитетне Західне видання The New York Times.

У звіті вказується, що під час експерименту тварин заражали коронавірусом штаму Омікрон. З'ясувалося, що даний штам істотно менше вражав верхні дихальні шляхи, хоча і поширювався на легені. Завдяки цьому тварини рідше гинули.

При цьому в носі у тварин хвороба розмножувалася також, як і інші штами.

відео дня

Схожі результати отримали дослідники з Гонконгу, вивчивши зразки дихальних тканин людей.

Причиною ситуації, що склалася дослідники вважають білок TMPRSS2, який міститься в клітинах легені і допомагає вірусу проникнути всередину. Він вкрай слабо взаємодіє зі штамом Омікрон.

читайте такожШтам коронавірусу Омікрон може не виявлятися ПЛР-тестами: як його визначити

Нагадаємо, на даний момент штам коронавірусу Омікрон виявили вже в 77 країнах світу. Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреісус вважає, що нових карантинних обмежень не уникнути. За його словами, Омікрон швидше за все присутній вже в навіть в тих державах, в яких його ще не зафіксували.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що Омікрон може стати домінуючим в Європі вже до середини січня 2022 року.

В Україні новий штам коронавірусу Омікрон може з'явитися дуже скоро. У Раді національної безпеки і оборони України припускають, що це можливо на поточному тижні з 13 по 19 грудня.

Тим часом лікарі уточнили симптоми штаму коронавірусу Омікрон. Вони збігаються з симптомами звичайної застуди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти