Рожеву воду не замінить жодне добриво: як поливати кімнатні рослини марганцівкою

26 листопада 2022, 11:31оновлено 26 листопада 2022, 12:02
Якщо листя кімнатної рослини стало блідим і скручується по краю, а також якщо пожовкли кінчики - зелений улюбленець страждає від марганцевого голодування.
Марганцівка для рослин
Марганцівка для рослин - в чому користь і як застосовувати / Фото ua.depositphotos.com

Чим підгодовувати квіти удома - питання, яке цікавить багатьох квітникарів. Найдосвідченіші з них знають, що приготувати добриво для кімнатних рослин в домашніх умовах дуже просто, причому застосовувати можна практично все, що є під рукою - спеції, дріжджі, скисле молоко, бананову шкірку та інші відходи. Також дуже часто в хід йдуть дешеві препарати, які є в кожній аптечці. Серед іншого можна застосовувати і звичайну марганцівку.

Що дає марганцівка рослинам

Розчин перманганату калію застосовують як антисептик з дуже потужною дією. За допомогою марганцівки можна знезаражувати насіннєвий матеріал і бульби, а також обробляти інвентарні інструменти для садових робіт.

Марганцівка також є відмінним засобом проти низки захворювань, що мають вірусну, бактеріальну або грибкову природу. Розчин застосовують проти:

  • роси борошнистої;
  • фітофторозу;
  • гнилі різного виду;
  • мозаїчної хвороби;
  • ніжки чорної.

Також розчин перманганату калію виступає в ролі своєрідної підгодівлі, що містить велику кількість калію, а також марганцю, який рідко можна виявити в складі ґрунту.

До слова, марганець відіграє велику роль у фотосинтезі та диханні рослин. Недолік цього елемента в ґрунті викликає хлороз листя. Якщо у кімнатної рослини між жилками з'являється жовтувато-зелене або жовтувато-сіре забарвлення - це явна ознака того, що воно страждає від сильного марганцевого голодування. Також таку підгодівлю варто використовувати, якщо листя стало блідим і скручується по краю, а також якщо пожовкли кінчики.

До плюсів застосування марганцівки для рослин можна віднести і той факт, що з вазона зникнуть всі комахи, а домашні тварини перестануть гризти квіти.

Як розвести марганцівку для поливу

Точно визначити, скільки марганцівки потрібно, щоб приготувати розчин - складно. Досвідчені квітникарі зазвичай орієнтуються за кольором:

  • слабка концентрація має блідо-рожевий колір і використовується для профілактики і як добриво;
  • середньо концентрований розчин марганцівки має рожевий колір і використовується для замочування насіння і знезараження коренів / бульб / цибулин при лікуванні грибкових захворювань, гнилі;
  • сильно концентрований розчин перманганату калію має яскраво-рожевий насичений колір і використовується для дезінфекції ґрунту методом поливу.
Марганцівка
Кристали марганцівки необхідно повністю розчиняти у воді / ua.depositphotos.com

Підгодівлю з марганцівки потрібно обов'язково готувати в рукавичках, оскільки вона забарвлює і сушить шкіру. При попаданні кристалів на шкіру, спочатку потрібно видалити їх сухим ватним диском і лише потім промити водою і змастити жирним кремом.

Щоб приготувати добриво з марганцівки для квітів в домашніх умовах, знадобиться:

  • борна кислота 1/3 чайної ложки;
  • марганцівка на кінчику зубочистки;
  • 3-5 крапель йоду;
  • 3 літри води.

Борну кислоту необхідно розчинити окремо в теплій воді (40-45 градусів), дочекатися повного розчинення кристалів. Марганцівку також розчинити в підготовленій ємності в 3-х літрах води до отримання блідо-рожевого кольору. Потім додати 3-5 крапель йоду. І в останню чергу додати розчинену борну кислоту. Цим розчином можна проводити як кореневу, так і позакореневу підгодівлю домашніх рослин.

Цю підгодівлю рекомендується вносити лише у вологий ґрунт, щоб не обпалити коріння.

Частота поливу рослин перманганатом калію проводиться нечасто. Досить застосовувати таке добриво 1 раз в 6 місяців - для профілактики, не частіше 1 разу на 1-2 тижні - для лікування або підгодівлі.

Готовий розчин має свій термін придатності - його можна застосовувати впродовж чотирьох днів максимум.

Дивіться відео - Як розвести марганцівку для поливу:

Які рослини можна поливати марганцівкою

Розчин перманганату калію слід використовувати для тих квітів, які добре почуваються у слабокислому та кислому ґрунті. До них відносяться: абутилон, алоказія, амариліс, аспарагус, аспидистра, азалія, антуріум бегонія, гарденія, гортензія, дифенбахія, каланхое, калатея, кала, камелія, клівія, монстера, пеларгонія, примула, пуансеттия, плющ, спатифіллум, традесканція, фіалка, фікус, фуксія, хлорофітум, цикламен, циперус, шеффлера.

Марганцівка сприятливо впливає на плодові кімнатні рослини, такі як гранат, хурма, цитрусові (лимон або апельсин).

Раніше Главред писав, як позбутися від білого нальоту на горщиках з квітами.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти