Секрети вирощування цвітної капусти: як отримати великі та білосніжні качани

7 липня 2023, 10:34оновлено 8 липня 2023, 12:21
705
Не кожен може виростити хороший урожай цвітної капусти. Досвідчені городники розповіли, що зробити, щоб результат був стовідсотковим.

Цвітна капуста
Цвітна капуста дуже вимоглива - як виростити хороший урожай / Колаж: Главред, фото: скріншот

Цвітна капуста серед садівників і городників вважається досить примхливою культурою, тому не кожен візьметься її вирощувати. Щоб отримати великі білосніжні качани, потрібно знати секрети вирощування цвітної капусти.

До слова, щоб качанів було вдвічі більше, потрібно застосовувати простий засіб з аптечки. Читайте матеріал: Чим поливати капусту для зав'язування качанів: цей засіб є в кожній аптечці.

Якщо вам цікаво, що ви робите не так у вирощуванні огірків, читайте матеріал: Чому огірки ростуть гачком і що зробити, щоб вони стали рівними.

Чому не зав'язується цвітна капуста

По-перше, не варто купувати розсаду цвітної капусти на ринку. Досвідчені городники кажуть, що нерідко продавці поводяться не дуже чесно. А саме - вони вирощують розсаду з таких сортів капусти, які матимуть товарний вигляд, але не факт, що принесуть багатий урожай.

Якщо ви хочете отримати дійсно хороший урожай цвітної капусти, то варто навчитися вирощувати розсаду. При цьому важливо вибирати такі сорти, які підійдуть для вашого регіону і погодних умов. Наприклад, є такі сорти цвітної капусти, які нестійкі до тривалої спекотної погоди або тривалих похолодань.

Якщо ви помилитеся з вибором, то капуста не буде зав'язувати головку.

Досвідчені городники радять зупинити свій вибір на гібридах. Причому це стосується не тільки цвітної капусти, а й інших овочевих культур.

Цвітна капуста
Цвітна капуста - дуже примхлива культура / скріншот

По-друге, цвітна капуста дуже вимоглива до ґрунту - вона не буде рости в кислому ґрунті. Ця культура віддає перевагу лужним ґрунтам. Щоб розкислити ґрунт, можна використовувати крейду, гашене вапно або деревну золу.

Золу потрібно просто посипати навколо рослин або зробити витяжку із золи та обприскати капусту прямо по листу. Також золу можна підсипати прямо в лунки під час посадки розсади.

До речі, зола не лише добре розкислює ґрунт, але і добре позначається на зростанні цвітної капусти, тому що в ній є велика кількість макро- і мікроелементів.

Секрети вирощування цвітної капусти: як отримати великі та білосніжні качани
Зола допоможе розкилити ґрунт / скріншот

Капусті дуже потрібні азот, кальцій, бор і молібден. У разі нестачі цих елементів капуста погано розвивається і не зав'язує качани. При нестачі молібдену у цвітної капусти росте недорозвинене, вузьке та зморшкувате листя.

Важливо: зав'язування качанів на цвітній капусті безпосередньо залежить від наявності здорового, великого листя та його кількості на рослині. Тому завжди на початковому етапі росту розсади потрібно подбати про те, щоб спочатку виростити сильну рослину з великими красивими листям. Для цього потрібно приділити увагу, по-перше, азотним підгодівлям. А, по-друге, підгодівлям, які містять бор і молібден.

Чим підгодувати цвітну капусту для зав'язування качанів

Для азотної підгодівлі можна використовувати настій зі збороженої трави. Його можна приготувати самостійно з будь-яких бур'янів або скошеної трави.

Деякі городники застосовують десятивідсотковий нашатирний спирт. Його треба розвсети із розрахунку 1-2 столові ложки на 10 літрів води. Такі азотні підгодівлі найкраще робити після висадки розсади у ґрунт через кожні 10-14 днів до того моменту, поки не почне зав'язуватися качан.

В цей же період проводитися обприскування по листу розчином на основі будь-якого рідкого добрива, в складі якого є бор і молібден.

Можна використовувати звичайну аптечну борну кислоту. Щоб приготувати розчин, 2 грами борної кислоти розчиняються в 10 літрах води. За сезон проводиться два-три обприскування з інтервалом 10-14 днів.

Борна кислота
Цвітну капусту можна підгодувати борною кислотою / скріншот

Коли у цвітної капусти в серединці почне зав‘язуватися качан (маленькі листочки почнуть немов закручуватися в невеликий пучок), потрібно застосовувати більше калійно-фосфорних добрив (наприклад, золу).

Якщо вам цікаво дізнатися, в чому користь борної кислоти для рослин, читайте матеріал: Врятує навіть дуже чахлу квітку: як застосовувати борну кислоту для кімнатних рослин.

Як правильно поливати цвітну капусту

Щоб отримати хороший урожай цвітної капусти, потрібно підтримувати помірну вологість ґрунту на грядці. Частота поливу капусти залежить від погоди і температури повітря.

Сильне й тривале пересихання ґрунту в районі коренів погано позначається на зростанні та врожайності капусти, але і сильно заливати рослину теж не можна. При перезволоженні коріння буде задихатися, а листя при цьому матиме жовтуватий відтінок і буде погано розвиватися.

Тому потрібно навчитися візуально вгадувати потребу капусти в поливі. Частота поливу буде індивідуальною для кожної ділянки.

Цвітна капуста
Цвітна капуста не повинна страждати від посухи або перезволоження / скріншот

Як отримати білосніжний качан цвітної капусти

Щоб головки капусти формувалися красивими і білосніжними, досвідчені городники використовують один простий лайфхак.

Коли качан виростає до такого розміру, коли маленькі листочки вже недостатньо щільно його покривають, потрібно надламати один або два листа, які найближче розташовані до голівки, та прикрити ними качан від сонячного світла.

Качан капусти потрібно прикрити листям від прямих сонячних променів
Качан капусти потрібно прикрити листям від прямих сонячних променів / скріншот

Таким чином вийде заховати капусту від прямих сонячних променів і отримати білосніжні качани. Якщо цього не зробити, вони матимуть коричнево-бежевий колір.

Дивіться відео - Всі секрети вирощування цвітної капусти:

Раніше Главред писав, чим обробити капусту, щоб її не їли: прості способи боротьби зі шкідниками.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти