КниГа і книЖКа – це різні речі: Авраменко приголомшив несподіваним поясненням

15 червня 2023, 18:29оновлено 16 червня 2023, 11:24
5113
Мовознавець закликав українців шанувати себе, дбаючи про чистоту свого мовлення.
Авраменко
Яка різниця між книгою і книжкою? / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як треба називати зброшуровану в одне ціле певну кількість друкованих аркушів: книга чи книжка.

"Як правильно сказати: книга з анекдотами чи книжка з анекдотами? Звичайно ж книжка з анекдотами. Чому? Тому що слово книга має відтінок урочистості, піднесеності. Тому смішно звучить сполука слів "книга з анекдотами", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як зазначив мовознавець, книга – це грубий фоліант, вона велика за розміром. Тож енциклопедію, великий подарунковий альбом із репродукціями картин, ювілейне видання "Кобзаря" називають книгами. Зауважимо, що раніше Авраменко розповів, що речення "Який гарний вид із вікна" за змістом тотожне із реченням "Який гарний різновид із вікна". Тому правильно потрібно говорити "Гарний краєвид".

КниГа і книЖКа – це різні речі: Авраменко приголомшив несподіваним поясненням
скріншот

"До речі, книгою також називають гросбух (бухгалтерську книгу), а також касову книгу, книгу обліку товарів, книгу скарг. А усе решта – то книжки", - пояснив Авраменко.

КниГа і книЖКа – це різні речі: Авраменко приголомшив несподіваним поясненням
скріншот

Насамкінець мовознавець закликав українців шанувати себе, дбаючи про чистоту свого мовлення.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко розповів про слово "паляниця", яке російські загарбники не можуть вимовити. Саме тому, в часи війни це слово стало маркером – свій-чужий.

Також Авраменко присвятив один із своїх уроків найрезонанснішій зміні у правописі. Так, мовознавець запропонував пройти невеличкий тест. Як би ви написали по батькові від імені Ігор: Ігорович, Ігоревич, Ігорьович?

Дивіться відео, в якому Олександр Авраменко розповів про колоритні фразеологізми:

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти