Як сказати українською "томный" і "косноязычный": Авраменко дав відповідь

26 червня 2023, 21:54оновлено 27 червня 2023, 16:11
6238
Мовознавець закликав українців шанувати себе, дбаючи про чистоту своєї мови.
Авраменко
Як сказати українською "косноязычный"? / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів про те, як перекласти на українську такі російські слова: "востребованный", "косноязычный", та "томный". А якщо вам цікаві уроки від Олександра Авраменка, то пропонуємо вам прочитати наш матеріал: Чи є в українській мові слово "балерун": Авраменко дав несподівану відповідь.

"У нашій мові є такі слова, які носії мови несправедливо забувають або взагалі не знають. А на їхньому місці досить часто розкошують російські відповідники. Ось перевірте себе. Як українською сказати: "востребованный", "косноязычный", і "томный"? Якщо не згадали, то цей урок саме для вас", - сказав Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як розповів мовознавець, слово "востребованный товар" українською перекладається як "затребуваний товар" або "запитаний товар".

відео дня

"Косноязычный человек" українською перекладається як "недорікувата людина". А ще можна сказати "гугнявий" або ж "недомовний".

"Томный взгляд" українською перекладається як "млосний погляд".

Як сказати українською 'томный' і 'косноязычный': Авраменко дав відповідь
Українські відповідники до російських слів / скріншот

Насамкінець Авраменко закликав українців шанувати себе, дбаючи про чистоту своєї мови.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці заявив, що слова "скурпульозний" в українській мові немає. Натомість відомий вчитель України назвав інший відповідник.

Також раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Читайте більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти