Орхідеї не замерзнуть та не згниють: як поливати тропічну рослину в морози

6 січня 2022, 08:30
Зимовий полив орхідей відрізняється від літнього. Найкраще використовувати два способи - "мокрі п'ятки" і метод занурення. Важливо враховувати температуру.
орхідея
Взимку орхідея потребує особливого підходу до поливу / Фото ua.depositphotos.com

Правильний полив - запорука того, що орхідея радуватиме свого власника цвітінням. У зимовий період потрібно внести деякі корективи в догляд за тропічний красунею, щоби не погубити рослину.

Якою водою найкраще поливати орхідеї

Ідеальна вода для поливу орхідей - дощова. Правда, не у кожного квітникаря є можливість запастися нею. Втім, в домашніх умовах можна приготувати аналог такої води для поливу рослин. Для її приготування використовується перекис водню. Як приготувати розчин, читайте тут.

Якщо доступу до дощової води немає, то поливати орхідеї можна дистильованою водою, яка змішується з водопровідною в співвідношенні 2:1. Деякі фахівці рекомендують додавати у воду для поливу 3-5 крапель лимонного соку.

А ось звичайною водопровідною водою не слід поливати цю тропічну рослину, оскільи в ній забагато кальцію, що може перешкодити орхідеї зацвісти.

Як поливати орхідеї взимку

В цілому, зимовий полив орхідей відрізняється від літнього. У холодну пору року рослину зволожують від одного разу на тиждень до двох разів на місяць.

Квітуча орхідея потребує більше вологи, ніж та, яка перебуває в спокої, тому в цей період її поливають трохи частіше звичайного. При цвітінні найкращим способом є зволоження з піддону. Рослина сама візьме стільки води, скільки їй потрібно. При цьому вдасться уникнути загнивання коренів.

Не варто поливати орхідею холодною водою - краще доведіть її до кімнатної температури.

Ще одна помилка початківців квітникарів - верхній полив орхідеї, тобто коли вода потрапляє на розетку рослини, що веде до загнивання. Щоб уникнути цього, просушіть квітку паперовою серветкою, перш ніж поставити на підвіконня.

Як поливати орхідеї взимку на холодному підвіконні

Орхідеї часто ставлять на підвіконня, хоча це найхолодніше місце квартирі. В цьому випадку потрібно подбати про додаткову термоізоляцію. Як це зробити:

  • використовувати пластмасове кашпо з двома стінками;
  • обмотати вазон старим вовняним шарфом;
  • поставити горщик на підставку з пінопласту;
  • встановити шматок скла між вазоном і вікном;
  • на дно горщика для термоізоляції покласти шар вермикуліту, а поверхню накрити шаром моху для кращого збереження тепла;
  • при провітрюванні приміщень на орхідеї рекомендується накинути поліетиленові пакети.

читайте такожЛистя буде зеленим та пишним, а жовтизна піде: простий рецепт "живої води" для кімнатних квітів

Метод поливу орхідей "мокрі п'ятки"

Досвідчені квітникарі радять використовувати цей спосіб поливу орхідей взимку, якщо підвіконня, на якому стоїть рослина, розташоване поруч з батареєю, а значить повітря там тепле.

Суть цього способу в тому, що вазон, в якому сидить орхідея, поміщається в інший. У більший горщик наливається вода таким чином, щоби вона закривала приблизно один сантиметр ґрунту основного горщика. У міру випаровування вода підливається. Для даного методу підходять подвійні вазони, один з яких (внутрішній) має ті самі "п'ятки".

При такому поливі не завадить додаткове освітлення - приблизно 12 годин на добу.

Полив орхідей методом занурення

Якщо на підвіконні температура повітря становить близько 14 градусів, а батареї поруч немає, то орхідеї потрібно поливати методом занурення, щоби не застудити коріння рослини.

При цьому способі поливу вазон з рослиною поміщається на дві третини в тазик з водою. При класичній посадці орхідея сидить в горщику з отворами, що дозволяє воді проникати всередину, зволожуючи субстрат. За 20-30 хвилин горщик дістають.

Методом занурення поливаються і орхідеї, що ростуть у моху. Але в цьому випадку їх потрібно занурювати в воду потрібно буквально на кілька секунд.

В який час доби поливати орхідею

Ще одна порада: поливати орхідею найкраще вранці, щоб уникнути опіків від сонячних променів. Це також призведе до підвищеного випаровування води, що корисно для орхідеї.

Якщо ви поливаєте квітучу орхідею, то після зволоження її не можна переміщати в інше місце, оксільки цвітіння може припинитися.

Раніше писав Главред, що часникова вода - це перевірене добриво для орхідей.

Є ще один спосіб порадувати вашу тропічну красуню. Знадобляться лише три інгредієнта - цукор, дріжджі та вода. В результаті вийде найкраще добриво для орхідей, що забезпечить рослину необхідними мікроелементами. Орхідея виглядатиме й порадує вас цвітінням.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти