Як змусити каланхое рясно цвісти в домашніх умовах - прості хитрощі

29 грудня 2021, 04:39оновлено 29 січня 2022, 16:23
Після покупки каланхое у квітковому магазині рослина близько 40 днів радує власника яскравими фарбами, але потім домогтися появи бутонів непросто.
каланхое
Що робити, якщо каланхое не цвіте, а росте вгору - поради з догляду / Фото ua.depositphotos.com

Каланхое - популярна та невибаглива рослина, але щоби змусити її цвіти в домашніх умовах, доведеться докласти деяких зусиль.

Багато квітникарів напевно стикалися з тим, що, купивши в квітковому магазині каланхое, через деякий час рослина починає тягнутися вгору, але бутони не формує. Цьому є пояснення - перед відправкою в торговельні точки продавці чекають на появу бутонів, а потім невеликі рослини зі слабкою кореневою системою поміщають в дуже живильний ґрунт, що і стимулює цвітіння каланхое. Поживних речовин вистачає на кілька місяців цвітіння.

Потім же рослині необхідно допомогти, щоби вона знову порадувала вас яскравими фарбами в домашніх умовах.

відео дня

Як часто цвіте каланхое

Цвіте каланхое один раз на рік. Перші бутони з'являються в кінці зими та зникають в першій половині весни. Можливо, бутони почнуть утворюватися в березні - в цьому випадку цвітіння триватиме до кінця весни.

При правильному догляді за каланхое можна домогтися другого цвітіння рослини влітку.

Чому каланхое не цвіте

Каланхое не цвіте, а росте вгору, тому що рослині не вистачає світла. Стебла витягуються вгору, а паросткам не вистачає сили та поживних речовин для формування бутонів.

Каланхое не цвіте, тому що перебуває на світлі понад 12 годин на добу. Щоби виправити ситуацію, влітку квітку можна накривати паперовим пакетом.

Якщо рослина вперто не хоче формувати бутони, потрібно перевірити її на наявність цвілі, грибків або паразитів.

читайте такожЗаміокулькас, каланхое, фікус будуть кайфувати: як використовувати кірки апельсина для квітів

Каланхое - догляд

Після того як ви принесли каланхое додому, потрібно дочекатися повного припинення цвітіння і провести обрізку:

  • на молодих квітах, які не встигли перетворитися на кущі, потрібно обірвати активні точки зростання;
  • на дорослих рослинах, у яких з'явилися задерев'янілі пагони, важливо обрізати їх на потрібну висоту.

Обрізка не лише допоможе надати рослині компактного зовнішнього вигляду, але і перешкоджає витягуванню каланхое. Також збільшиться кількість пагонів, на верхівках яких з'являються довгоочікувані бутони.

Пересаджують каланхое, коли ґрунт у вазоні буде повністю обплетений корінням. Вам знадобиться вазон більшого розміру і ґрунт для сукулентів. В один горщик можна посадити до 2-3 споріднених каланхое, але з різними відтінками кольорів - таким чином квітучий каланхое буде виглядати особливо ефектно.

Важливий пункт в догляді за каланхое - полив. Після остаточного припинення цвітіння, частоту поливу потрібно знизити. Через підвищену вологість можуе загнити коріння.

Щоби змусити каланхое цвісти, рослину потрібно удобрювати двічі на місяць. Підживлення допоможуть каланхое швидко відновити сили. Використовуйте комплексні добрива для сукулентів.

читайте такожУлюблений напій - ідеальне добриво для квітів: як застосувати чай і не загубити рослину

Як змусити цвісти каланхое в домашніх умовах

Бутони починають утворюватися в період з жовтня і до початку березня, коли світловий день зменшується.

  • Утримуйте каланхое в кімнаті з денною температурою від 22 до 27 градусів, при цьому вночі вона може опускатися до 16-18 градусів. Якщо температура повітря буде нижчою або вищою - високий ризик затримки формування бутонів.
  • Бережіть каланхое від протягів. Не ставте рослину поруч з опалювальними приладами, біля відкритої кватирки або дверей на балкон.
  • Для каланхое потрібно створити короткий світловий день - не більше 8-10 годин на добу. Щоби скоротити світловий день, рослину можна накривати темною тканиною або легкою хусткою або прибрати вазон з каланхое в шафу або комору.
  • Полив потрібно припинити на 3-4 тижні.

Залежно від сорту каланхое рослині потрібно на закладання бруньок від 10 до 24 днів. Якщо всі маніпуляції ви виконаєте вірно, то вже на початку зими на рослині з'являться бутони, а цвітіння каланхое триватиме від 4 до 11 тижнів.

читайте такожДогляд за каланхое після покупки: куди поставити, чи потрібно пересаджувати і як поливати

Раніше Главред писав про те, що сигаретний попіл - унікальне добриво для кімнатних рослин. Як його застосовувати та в чому користь, читайте тут.

Макуху кави також можна використовувати як добриво для домашніх квітів. Як застосувати кавову гущу, читайте тут.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти