Як змусити кактуси цвісти - простий метод для ледачих

9 грудня 2021, 02:55оновлено 9 грудня 2021, 22:46
Вас турбує, чому не цвіте кактус? А може бути ви його занадто розпестили? Саме час брати його в "їжакові рукавиці".
кактус
Думка, що кактуси цвітуть перед смертю - це міф / Фото pixabay.com

Кактус - популярна рослина, оскільки є дуже невибагливою, а виглядає химерно та стильно. Дивно і незвично виглядає квітучий кактус, коли серед гострих колючок з'являється ніжний бутон. Вважається, що якщо кактус зацвів, значить йому у вас дуже добре. Але є і зворотна сторона медалі - якщо ви його "розпестили", норовлива рослина може і не порадувати вас квітами.

Кактуси цвітуть перед смертю - міф чи реальність?

Забобон свідчить, що цвітіння кактуса можна побачити перед самою його загибеллю. Насправді це неправда. Є кактуси, які зацвітають лише в дуже поважному віці, або зовсім не цвітуть в домашніх умовах. Деякі кактуси цвітуть раз в п'ять або більше років, інші - щороку, а є й такі, цвітіння яких можна чекати десятиліттями.

Які кактуси не цвітуть, визначити просто - у них золотисті колючки або густе біле опушення. До цієї категорії належать Цереус (Cereus) і Хінокактус Грусона (Echinocactus grusonii).

відео дня

Чому не цвіте кактус

Якщо кактус не цвіте - можливо ви його занадто розпестили: рясно поливали, посадили в завеликий вазон, підібрали найкраще місце на підвіконні. Якщо кактус впродовж року почувається як "на курорті", то існує велика ймовірність того, що цвісти він не буде.

кактус
Існує "ледачий спосіб" змусити Кактуси цвісти / Фото pixabay.com

Що робити, щоби кактуси цвіли

В принципі, змусити кактус цвісти не так вже й складно. Можна спробувати два методи - класичний, пов'язаний з організацією правильного спокою, і метод "для ледачих".

Якщо у вас немає часу для того, щоби гратися зі змінами температур, але ви хочете, щоби кактус зацвів - влаштуйте йому сухий сезон. Для цього починаючи з першої декади листопада і до першої декади березня скоротіть полив, переведіть рослину буквально в сухі умови. Поливають кактус 1 раз в три-чотири тижні по краплі води - її досить, щоби кактуси не стали зморщуватися і в'янути.

Припиніть підгодівлі в будь-якому вигляді.

Також кактус потрібно посадити в не дуже великий вазон. У великому горщику він не лише не цвістиме, але і стане дуже погано розвиватися.

Ретельно оберігайте кактус від теплого повітря від опалювальних приладів і батарей.

Знизьте нічну температуру повітря хоча б на кілька градусів.

Поставте кактус ближче до скла на підвіконні, щоби на нього потрапляв максимум світла.

Кактуси і сукуленти, що набирають бутон для цвітіння, не люблять, коли їх турбують, переміщують з місця на місце або повертають вазон до світла. Якщо на кактусі утворився бутон, а ви в цей момент повернете його до світла, то він може засохнути і обсипатися.

Чим удобрювати кактус

Насправді немає єдиної думки про те, чи потрібно удобрювати кактуси. Більшість квітникарів вважає, що в підгодівлі їхні вихованці не потребують, оскільки в природі ростуть на піщаних неродючих ґрунтах. Але якщо рослина сильно ослаблене, то в період вегетації можна вносити мінеральні добрива.

Якщо ви хочете змусити кактус цвісти, то єдине добриво, яке можна використовувати в цей період — слабкий розчин фосфорнокислого калію (грам на літр води).

читайте такожЛистя буде зеленим та пишним, а жовтизна піде: простий рецепт "живої води" для кімнатних квітів

Раніше Главред писав про те, що сигаретний попіл - унікальне добриво для кімнатних рослин. Як його застосовувати і в чому користь, читайте тут.

Макуху кави також можна використовувати як добриво для домашніх квітів. Як застосувати кавову гущу, читайте тут.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти